Преобърнати столове, физическа саморазправа, димни бомби и гладна стачка в парламента на Албания

Опозиционният лидер Сали Бериша Снимка: БГНЕС

Националната гвардия на Албания е обградила сградата на парламента

Днешното пленарно заседание на албанския парламент се превърна в хаос, след като депутатите от албанската опозиция преобърнаха столове и ги наредиха около трибуната, за да я блокират, предаде Евронюз Албания. Медията съобщава за пуснати димни бомби, физическа саморазправа между депутат от опозицията и представител на управляващите социалисти, както и хвърляне на столове в залата на парламента.

Опозиционният лидер Сали Бериша, който ръководи фракцията „Преосноваване“ в рамките на Демократическата партия на Албания, направи изявление в социалните мрежи от парламента, че опозицията днес ще обяви гладна стачка в залата на албанския парламент.

Бериша поиска от управляващите да напуснат залата и заяви, че няма да бъде позволено провеждането на нормално пленарно заседание.

„(Парламентът) е обграден от всички страни от разнородни сили, които доказват страха и ужаса на (премиера и лидер на управляващата Социалистическа партия на Албания) Еди Рама от неразрушимата опозиция, от опозицията която защитава конституцията и интересите на всеки албански гражданин“, заяви Бериша още при пристигането си пред парламента днес.

Националната гвардия на Албания, която охранява висшите държавни служители в страната, е обградила сградата на парламента, отбелязва Евронюз Албания. Около сградата няма събрали се граждани, но има засилено полицейско присъствие около парламента в случай на нарастване на напрежението.

Напрежението в албанския парламент нарасна в последните дни, след обявяването на наказателни мерки срещу Бериша и след като председателят на парламента Линдита Никола отстрани временно няколко опозиционни депутати, които нарушаваха реда в залата. 

Преди минути заседанието беше закрито, като управляващите успяха да гласуват и одобрят без коментар всички точки от дневния ред на фона на създалите се безредици и димна завеса.

След края на пленарното заседание Сали Бериша коментира събитията в парламента пред медиите, като заяви, че опозицията е обявила временна гладна стачка. По негови думи стачните действия ще продължат до момента, в който правата на депутатите от опозицията не започнат да бъдат уважавани. Той заяви още, че представителите на опозицията трябва да бъдат избирани от парламентарната група, а не от Еди Рама.

Бериша нарече "срам за управляващите" бързото приемане на проекторешенията на фона на създалия се хаос в парламента. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK