Премиерът и посланикът на САЩ откриват реконструираната компресорна станция "Петрич"

Снимка: ИА "Фокус"

"Булгартрансгаз" ЕАД ще въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Петрич".

Церемонията ще бъде на 13 юни, понеделник, от 11:30 часа. На събитието ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, кметът на Петрич Димитър Бръчков и представители на местния бизнес. 

За участие са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и Н. ПР. Ерик Рубин - посланик на  САЩ у нас. 

България ще може да получава и физически доставки на газ от Гърция по съществуващия вече газопровод за транзитен пренос, съобщи вчера изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред журналисти по време годишната конференция на Gas Infrastructure Europe, цитиран от Капитал.

По думите му страната ни ще може да получава до 3 млн. куб. метра газ дневно от Гърция благодарение на модернизирането на компресорна станция "Петрич". Единственото условие, което предстои да бъде договорено, е сключването на междусистемното споразумение между "Булгартрансгаз" и гръцкия мрежови оператор DESFA, което ще даде възможност и за виртуална търговия с природен газ.

Възможностите за пренос на газ от Гърция през транзитния газопровод съществуват от 2009 г., когато в началото на годината "Газпром" спря доставките на газ за страната ни и региона заради неуредени сметки с Украйна. Тогава България договори да бъдат доставени от Гърция 1 млн. куб. метра газ.

По-късно, през 2014 г., двете страни се договориха в случай на криза за България да бъдат транспортирани 1 млн. куб.дневно. Сега обаче възможностите, които се отварят, се отнасят не само за кризисни доставки, а за реални сделки с алтернативни търговци на газ. В момента потреблението на газ в страната ни е малко над 3 млрд. куб. метра годишно, което означава, че 10% от пазара може да бъде задоволен от Гърция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK