Премиерът: Евролидерите одобриха идеята ни за споделен фонд за бежанците от Украйна

Снимка: dnes.bg

Комисията предстои да предложи различни варианти как да бъдат покрити разходите, които сега страните сами плащат, обясни К. Петков

Евролидерите са одобрили предложението на България за споделен фонд за бежанците, идващи от Украйна. Това обяви пред журналисти след срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков. 

"България пое лидерството в дискусията за европейската подкрепа за бежанците от Украйна, предлагайки създаването на общ споделен фонд", коментира Петков и обясни:

"Това, което обсъждахме днес и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно".

Положителна е оценката и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, добави премиерът.

Комисията предстои да предложи различни варианти как да бъдат покрити разходите, които сега страните сами плащат. Министър-председателят Кирил Петков посочи българския модел като възможна основа за изработването на цялостната европейска политика по темата.

По отношение на икономическата ситуация, премиерът Кирил Петков отбеляза, че наред с покачването на цените на петрола и газа, намалява растежът.

"При това положение е от съществено значение европейските правителства да стимулират икономиките си, така че да има по-инвестираща фискална политика. Нашият бюджет покрива точно тези рамки - имаме бюджетен дефицит, но той е инвестиционен - в подкрепа на българската икономика", отбеляза премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че скоро предстои редовно заседание на Европейския съвет, който допълнително ще се занимае с темата и европейските страни ще дадат своите предложения по тези проблеми. Тези кризи могат да се борят, когато работим заедно в синхрон, заяви Кирил Петков.

Той коментира и бъдещата си среща с турския президент."Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция", обясни Петков. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK