Премиерът Денков: България получава широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната

Снимка: Министерски съвет

Това той заяви след серия от разговори с европейски лидери

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след серия от разговори днес с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Акад. Денков разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер Де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул. „С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция“, добави българският министър-председател. В разговора си с Йохан Вадефул Денков беше поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван беше и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен премиерът акад. Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им акад. Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното й право да защитава своите териториални интереси, категоричен беше министър-председателят. По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия

„Целият политически свят, и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети на сериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това – че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така -  за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта“, заяви след срещата министър-председателят. 

Акад. Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави. „Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция“, добави премиерът. Акад. Денков даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. „Това са само примери как различните държави, наред с ЕС като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът акад. Николай Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва да бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. „България прави точно това  - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО“, изтъкна акад. Денков. Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK