Прекратиха четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав

Снимка: Infomreja.bg

Те включват закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те включват закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива, съобщават от Министерството. По указания на министър Гвоздейков, вече има работен план за изготвяне на промените, като целта е до един месец обществените поръчки да бъдат стартирани отново.

Извършените анализи показват, че предишният екип на Министерството на транспорта и съобщенията е допуснал няколко съществени порока в процедурите, а именно - не е извършена задължителната процедура за предварителен контрол, която се прави от Министерството на финансите съгласно изискванията на НПВУ, предвиденият механизъм за ремонт е рисков и нецелесъобразен, а изискванията към 18-те маневрени локомотива са необосновано завишени.

Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде възможност за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по отделните дейности.

Промените в условията на търговете ще позволят също поддръжката на подвижния състав да се осъществява по най-ефективния начин, който ще бъде избран и гарантиран от участниците. „Заложеният към момента механизъм за осигуряване на ремонтни бази за поддръжка,  е високорисков, поради това, че изграждането им ще е ангажимент по други обществени поръчки, за които до 2025 г. дори няма заложено финансиране“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че процедурата за отдаването им под наем не е достатъчно ясна, което също създава допълнителни рискове.

Осигуряването на поддръжката на подвижния състав следва да се осъществява изцяло на пазарен принцип, като по този начин участниците ще се насърчат дългосрочно да инвестират в страната, изграждайки модерни ремонтни бази, в които да  се ремонтира и друг подвижен състав. С изграждането на държавна ремонтна база под наем, това няма да бъде възможно, тъй като тя ще може да се ползва само за целите на поддръжката на подвижния състав по НПВУ, се посочва още в мотивите на решението.

Предвижда се поръчката за доставка на 18 броя маневрени локомотива да бъде разделена на две обособени позиции, съответно за доставка на 9 локомотива за маневри в депа и 9 локомотива за маневри от депа до жп гари. Досега в условията на търга имаше изискване всички 18 локомотива да разполагат с разрешения за тип на превозните средства и за пускане на пазара, както и с пантограф. Това условие е нецелесъобразно, тъй като някои от маневрите се извършват само вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях. С планираните промени ще се реализират значителни икономии на средства и ще се намали натискът към държавния бюджет. Друг очакван ефект е и тук да се разшири кръгът от участници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK