Предвиждат се облекчения за фирмите, които смятат да уволняват

Снимка: Infomreja.bg

Какви мерки ще бъдат набелязани вижте в изявленията на министрите

Брифинг в МС за възможните социално-икономически мерки за справяне със заразата.

Какви мерки ще бъдат набелязани вижте в изявленията на министрите.

Вицепремиер Томислав Дончев: Преди факта, че необходимостта от защитните средства нараства неимоверно, ще се създаде звено с комисар Никола Николов (директор на Национална дирекция „пожарна безопастност“), което ще обезпечи производството и разпределянето на маските и облеклата до всички институции в страната.

Николай Николов: От днес оглавявам Логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Утре ще се разпределят задачите за дейност, как да постъпват заявките за маски, защитни облекла и ръкавици и къде да постъпват те – тоест кои обекти имат нужда.

Министерство на труда и социалната политика, Деница Сачева: Ще бъдат заделени 20 млн. за медицинските и здравните служители, средствата по оперативна програма ще са за подобряване на здравната среда. Ще се предоставят и мерки против стреса на служителите.

Още 20 млн. ще бъдат на разположение на общините за Социалния патронаж, който има 44 хил. потребители. Услугата ще се разшири и за хора с уреждания, родители с малки деца и за хората под карантина.

Разнася се храна и дезинфектанти до Социалните домове.

Ще бъдат обявени документи, които ще са с удължен срок.

Всички 400 000 лв. работещи пенсионери ще имат преизчисляване на пенсиите. Нека те да не ходят в НОИ.

Вицепремиер Томислав Дончев: Всички маски, облекла и оборудване ще бъдат покрити от Европейския фонд за регионално развитие за сметка на някои оперативни програми.

Министерство на финансите, Владислав Горанов: Най-засегнати са търговските обекти като ресторанти и барове. Обсъждаме няколко мерки, които не са панацея, но все пак за месец биха могли да смекчат натиска от ограниченията. С Българската банска за развитие ще имаме мерки за ликвидна подкрепа за бизнеса, който е ударен от кризата. С ресурс от държавата ще капитализираме Банката. Утре ще заседава Икономическият съвет, където ще се обсъдят мерките. Имаме резерви, но те при стагнация могат да бъдат изчерпани при финансиране на текущите разходи. Всички дългосрочни проекти ще бъдат забавени. Предлагам краткосрочна мярка за тези, които са засегнати и имат намерение  да съкращават – да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията на заетостта. Предвижда се за първия месец да бъдат предоставени 60% от възнаграждението на лицата, които биха били уволнени.

Ликвидна подкрепа през банските и претрансформиране риска от безработица с доказано засегнатите с намалено потребление да кандидатстват за 60% възстановяване на възнаграждението – това са основните мерки.

Следим примерите и на други държави, но всеки се разполага според чергата си.

Не трябва резервите бъдат изхарчени за месец-два.

Като краткосрочни мерки предлагаме срокът да се удължи за финансовите отчети и да се плащат данъците с отстъпка до края на годината.

В следващите дни ще си преоценен приоритетите за големи приоритети като превъоръжаването на армията.

Всеки ден ще разкриваме нови мерки.

Ще има и бизнеси, които ще имат нужда от повече работна ръка. Не се изкушавайте от бързите пари, защото ние не толерираме подобно поведение.

По отношение на данъчна и кредитна ваканция – нека се въздържим от подобна идея. Вярвам, че банките могат да предприемат гъвкавост. Бюджетът не може да замени реалния сектор.

Дали 60-годишните трябва да ходят на работа – нашият премиер ходи на работа…

Мярката за мораториум за плащанията на битовите сметки е крайна! БСП са добри в подобни предложения.

Иска се на няма струпвания, да има ликвидност на бизнеса, да се поеме първият икономически удар. Крайните мерки да не си плащаме тока са излишни. Не виждам причина един магазин или аптека нейният служител да не си плати тока, защото от БСП го предлагат.

Мерките са трудни, защото има недобросъвестни хора, натрупващи свръх печалби или такива, каквито искат да измамят системата, затова ще се извършват проверки доколко един бизнес е засегнат. Солидарността показва що за качествено общество сме.

Развиват се много спекулации. Няма град или населено място, които да са карантинирани.

Въоръжените сили няма да бъдат използвани за налагане на забрани за карантина. Няма ограничаване на придвижването на хората.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Росен Желязков: Гарантираме свободното преминаване на стоки през границите ни. Камиони ще бъдат групирани и ескортирани в коридор.

В Словения, Хърватска и Сърбия вече няма бедстващи камиони – те са пренасочени през други маршрути. Сърбия също осигурява коридор. Важно е да осигурим доставки на стоки и транзитния трафик.

Въвеждаме ограничение от вторник за полети от Италия и Испания. Даваме възможност българите понеделник и вторник да се приберат и да бъдат поставени под карантина. Ако някой не иска – да не пътува. Всеки полет ще бъдат сепариран – ще имаме информация за хора, които идват от държави от ограничителния списък, те ще бъдат преглеждани.

Пътниците да проявят търпение заради възможни забавяния.

След този период имаме организация да осигурим полети до Италия и Испания, които да приберат наши сънародници, при положение, че транспортът с коли се ограничава.

Хората да не предприемат пътуване с коли към България, защото пътуването е трудно и има наложени ограничения.

По отношение на националния транспорт – няма да има редуциране на влакове. Пътуващите са силно намалели.

В автобусния транспорт ще бъде решено като линии ще бъдат редуцирани, където има дублиране.

Министерство на правосъдието, Данаил Кирилов: Предлагаме стоп на делата и мерките в съдилищата освен тези по наказателни производства.

Ограничават се нотариалните услуги, освен ако не са по спешност.

Забранени са посещенията в затворите и отпуските на затворниците.

Министерство на икономиката, Емил Караниколов: Хранителните магазини потвърдиха, че натискът е спаднал. За моменти празните рафтове са заради графика за доставка на храни. Храна и стоки има! Ще има пренаемане на работници от неработещи в работещи и силно активни фирми.

Министър Дончев завърши с думите: Пренасочват се всички системи на държавата, колко дълбоко ще бъде това, зависи от ситуацията. Ние сме готови да предлагаме нови и различни мерки за подобряване на живота. Животът продължава, призовавам за повече спазване на мерките. Обсъждат се всякакъв мерки. Труден е балансът между нормалния живот и неразпространението на вируса. Ако има струпване на хора, мерките ще се затегнат.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK