Предвиждат детските ясли да преминат от Министерството на здравеопазването към МОН

Снимка: БГНЕС

Това безпокои професионалистите по здравни грижи

Промяна в Закона за училищното образование предвижда детските ясли да преминат от Министерството на здравеопазването (МЗ) към Министерството на образованието и науката (МОН). Това стана причина за безпокойството на професионалистите по здравни грижи, че работата на медицинските сестри в тези детски заведения ще остане на заден план или ще отпадне. В момента в детските ясли задължително се назначават медицински сестри.

Темата беше обсъдена в рамките на национална среща "Детската ясла – добра традиция и бъдеще", организирана от Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Директорите на яслите са медицински лица, а работещите в яслите са основно медицински сестри, припомниха от Асоциацията. Работещите в самостоятелните детски ясли имат необходимото образование, съответстващо на изискванията за осигуряване на качествено ранно развитие, а материалните бази на яслите съответстват на потребностите на децата до 3-годишната им възраст, посочиха още експертите. 

Липсата на координация между институциите води до опасност от прилагане на съмнителни модели за отглеждане и възпитание на децата, посочват специалистите.

Срещата завърши с приемането на декларация, в която се настоява за надграждане и развитие на най-добрия модел за отглеждане, възпитание и обучение на деца от 3 месеца до 3 години в самостоятелни детски ясли. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK