Представят концерт-спектакъл „Музиката на Гершуин и Новият свят“ в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Музикално сдружение „М. Големинов” - Кюстендил организира концерт-спектакъл, озаглавен „Музиката на Гершуин и Новият свят“.

Събитието ще се проведе на 19. ноември 2018 г. от 18.30 часа в една от залите на Художествената галерия в Кюстендил.

Преди броени дни се навършиха 120 години от рождението на бележития американски композитор Джордж Гершуин – американският Менделсон.

Първата среща на бъдещия композитор с истинската музика била, когато Джордж бил на 8 години и чул едно изпълнение на автоматично пиано – прочутата „Мелодия” от Рубинщайн. Оттогава той започнал да се вслушва в музиката и да свири на старото пиано, купено за по-големия брат Айра. Скоро момчето се научило да импровизира звуците на популярни песни.

В 1913 г. петнадесетгодишният Гершуин оставя сухата счетоводна наука в търговското училище, за да се посети всецяло на музиката. 20-те години на ХХ век са период на бурно развитие на американската популярна музика и на повсеместно увлечение по джаза. Първите си песни той пише под влиянието на известните композитори Ервин Бърлин и Джером Кърн.

Двадесет и пет годишен Джордж Гершуин става един от най-популярните композитори на Америка. Първото голямо инструментално произведение била знаменитата „Рапсодия в синьо” – за пиано и симфоничен джаз.

Последните години от живота си Гершуин пише музика за филмите „Нека танцуваме” и музикалното ревю „Goldwin  Folles”.

Джордж Гершуин умира на 11 юли 1937 г.

Само след една година във Вашингтон се ражда друга голяма звезда на джаза, световно известният музикант, композитор и пианист Дюк Елингтън (Едуард Кенеди Елингтън). Кариерата му се простира в продължение на над 50 години.

Считан е за една от основните фигури в историята на джаза. Из под неговите ръце излизат над 1000 композиции, саундтракове за филми и мюзикли. Награден е със специалната награда „Пулицър”.

Сред брилянтните виртуози и джаз-композитори на 20-те години на ХХ век се нареждат и други двама американски музиканти - Коул Портър и Ерол Гарнър.

Мюзикълът на Портър „Целуни ме, Кейт” е игран повече от 1000 пъти на Бродуей, а баладата „Misty” на Ерол Гарнър се превръща в джаз стандарт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK