Представители на европейски и арабски страни се срещат в Барселона

Снимка: Pixabay

Ще обсъдят войната между Израел и Хамас

Делегации от страните членки на Европейския съюз и от страни от Близкия изток и Северна Африка се срещат днес в Барселона, Испания, за да обсъдят кризата в Газа, предаде Асошиейтед прес.

На събитието, организирано от Съюза за Средиземноморието, присъстват 42 делегации и множество страни са представлявани от външните си министри. Срещата се председателства от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади.

Израел не участва в срещата, която през последните години до голяма степен се превърна във форум за сътрудничество между ЕС и арабския свят, посочва АП. Днешната среща трябваше да се съсредоточи върху ролята на Съюза за Средиземноморието 15 години след основаването му, но тя придоби ново значение след нападението на бойци на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Ивицата Газа.

Сафади заяви в навечерието на събитието, че се надява разговорите да спомогнат за "преодоляване на пропастта" между арабските и европейските страни в призива хуманитарната пауза в Газа да се превърне в постоянно прекратяване на огъня.

На събитието е поканен и външният министър на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд.

Испания е една от страните от ЕС, които призоваха Израел да прекрати офанзивата си и същевременно осъдиха нападението на "Хамас". Испанският премиер Педро Санчес бе на посещение в Израел миналата седмица с белгийския си колега и заяви, че е настъпил моментът международната общност и ЕС да признаят веднъж завинаги независима палестинска държава. Това накара Израел да отзове за консултации посланиците си в Испания и Белгия.

Съюзът за Средиземноморието е междуправителствена организация, създадена от 27-те членки на ЕС и 16 държави от Южното и Източното Средиземноморие, включително Израел, Палестина, представлявана от Палестинската власт и записана в организацията с името Палестина, Египет, Ливан и Йордания. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK