Председателят на ОбС-Петрич, Светла Данаилова: Поклон пред героите от Илинден!

Тази година се навършват 120 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Уважаеми българи,

Уважаеми съграждани и жители на община Петрич,

Ние, българите, никога не трябва да забравяме своята история и Илинденско-Преображенското въстание, което се явява венец на националноосвободителната борба срещу Османската империя, както и устремът и жаждата за свобода на поробения български народ, който е под 5-вековен гнет.

Тази година се навършват 120 от неговото избухване и въпреки че то бе потушено с невиждана жестокост, въстанието проправи верния път към окончателната свобода и показа, че народът ни вече решително е узрял за борбата за свобода.

През 1903 г. избухва въстанието в Серския революционен окръг, който обхваща районите – Мелник, Неврокоп, Разлог, Банско, Сяр, Драма и др. От Охрид до Одрин, както в Македония и Тракия, в Смилево се надигат срещу поробителите. Главният щаб на Битолски окръг излиза с призива „Хиляди пъти по-добре  смърт, отколкото скотски живот!“.

В резултат на бойните действия нашите въстаници водят сражения срещу турски войници, като съотношението е 1:15. Борбата е неравна и безмилостно жестока, но впоследствиена успеха се създават Крушевската и Странжанската република и отмъщението не закъснява - пламват стотици опожарени села, хиляди избити мъже, жени и деца и хиляди бежанци, останали без дом, поемат към свободна България.

Въстанието е жестоко потушено и дава отзвук в Русия, Англия, Франция и други държави, които започват да събират помощи за пострадалите.

Илинденско-Преображенското въстание отвори верния път към пълната свобода.

Нека дълбоко се преклоним пред нечувания героизъм на предците ни и предадем историята на бъдните ни поколения!

Слава, вечна слава на неизброимите герои, дръзнали да разкъсат оковите на робията!

Нека поднесем цветя и венци пред техните паметници в знак на благодарност и да не забравяме, че сме сме техни потомци!

 

инж. Светла Данаилова

Председател на Общински съвет – Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK