АДФИ състави акт на Илко Стоянов, харчил пари не по предназначение

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви на пресконференция наследникът на кметския пост - Методи Байкушев

Казусът със свлачището по пътя за парк „Бачиново“, местността Бодрост и ски писта „Картала“ се задълбочава.

Години след свличането на земна маса на трасето за тези локации, действия по укрепването на отвесния скат няма, ала осигурени пари – има.

Вследствие на проливни дъждове на 12 януари 2021 свлачището блокира пътя.

На 21 януари тогавашният кмет Румен Томов и доц. Кирил Ангелов (инженер по геология и геотехника) дадоха пресконференция.

Доцентът обясни, че дълбоко свличане няма, но е крайно опасно и е възможно целият масив да бъде нарушен.

„Опасни са участъците над склона, на около 45-50 метра над пътя“, каза Ангелов.

Според него не само скатът, който опира в пътя, е проблем. Компроментирана е и почвата в коритото на реката. Бистрица „дълбае“ пътя, което също трябва да бъде взето под внимание.

На 17 януари Томов присъства на среща с тогавашния премиер Борисов.

Кмете, когато на миналото заседание отпускахме парите за срутището на Бучино, ме запозна, че в същото състояние е камерната опера и читалището. След седмица разговаряхме с колегите, това е факт, така че действайте, заръча Борисов на Томов.

Но по сметката на Общината средствата за укрепването не дойдоха преди прекратяването на мандата на Томов.

На 2 февруари 2021 година са отпуснати 4,8 млн. лв. за ремонта.

А три години по-късно парите хем лисват, хем укрепване няма. Дъждовете обаче продължават да рушат крехката почва там.

На 18 май 2023 година Агенцията за държавна финансова инспекция влиза на проверка в Община Благоевград. Тогава на пост е кметът Илко Стоянов.

Проверката установява, че през ноември 2021 година към фирмата, избрана за изпълнител на обществената поръчка, е разплатен аванс за над 447 000 лв. от отпуснатите целеви средства, ала 432 263 лв. липсват и за тази липса Стоянов признава пред проверяващите.

Но те не са откраднати или безследно изчезнали, уточни на пресконференция днес кметът Методи Байкушев. Те не са изхарчени по предназначение от Стоянов, установява проверката на АДФИ, която приключва през януари 2024 – вече в мандата на Байкушев.

Агенцията е връчила на новия кмет доклада за финансовата инспекция, в който се упоменават и обществените поръчки. Според доклада Стоянов е извършил административно нарушение, заради което му е съставен акт. Причината – променил е предназначението на целевите средства като ги е пренасочил за изплащане по линия на местните дейности. Стоянов е направил промяната без разрешението на Министерския съвет, който е отпуснал парите, нито на Общинския съвет, който гласува подобни ходове.

Към 31.12.2021 г. Илко Стоянов в качеството си на кмет и първостепенен разпоредител с бюджет е променил предназначението на целеви средства, постъпили в Община Благоевград съгласно писмо на Министерството на финансите за укрепване на път Благоевград – летовище Бодрост в размер на 4 322 262,49 лв. Според данните в отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Благоевград към 31.12.2021 г. не е налице преходен остатък от посочените постъпили средства. Те са използвани за текущо финансиране на одобрени по бюджета на общината разходи и други плащания, които не са свързани с разходите на обекта. С гореустановеното деяние е нарушена разпоредба на чл. 126 от Закона за публичните финанси, се посочва в акта за установяване на административно нарушение от 15 януари 2024 г. (ВИЖТЕ СНИМКА НА АКТА ПОД СТАТИЯТА)

Сега Община Благоевград трябва или да плати на фирмата, изпълняваща поръчката, или да върне парите на държавата.

В момента обаче тече втора проверка, след сигнал на самия Байкушев. А резултатът от първата е видим – ремонт няма, защото пари няма – похарчени са за друго.

В настоящия си сигнал към АДФИ Байкушев е посочил проверка на средствата, отпуснати по три обекта – ремонтът на камерната опера за около 500 000 лв., изграждането на улица „Промишлена“ за около два милиона и похарчените пари за изборите – 1.3 млн. лв.

Най-ироничното в случая е, че Агенцията не е успяла да връчи акта на Стоянов, разказа Байкушев. Потърсили са съдействие и от МВР, но и те не са успели да дадат „листчето“ на екскмета. В крайна сметка се стига отново до Общината, и то не до кой да е – а от звеното, създадено от самия Стоянов. Служители на Инспектората успяват да дадат на Стоянов акта.

За година Община Благоевград трябва да покрие дефицит от 20 млн. лв. като в макрорамката на приетия вече бюджет са включени и тези липсващи/ похарчени милиони.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
МС в деня на вземане на решението за отпускане на средства
Пресконференция на Румен Томов по казуса
Актът от АДФИ
Актът от АДФИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK