Председателят на НС иска обяснения от МО за непоканени депутати на водосвета на бойните знамена

Снимка: Пресцентър на НС

Росен Желязков продължава официалната си визита във Виетнам

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще поиска писмено обяснение от Mинистерството на отбраната заради безпрецедентна липса на покана на председателите на парламентарните групи и на депутатите за ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден. Администрацията на Народното събрание е направила предварителна проверка, която е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на парламента. Росен Желязков посочи:

"Аз бях информиран за това нещо. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол".

Борислав Гуцанов от БСП също определи като абсурдно, ако се установи липсата на покани към депутатите от военното министерство: "Ако това е така, е абсурдна ситуация, защото за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната ни и колкото по-бързо си тръгне от позицията "министър", толкова по-добре, ако пак, повтарям - това е по този начин. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв безобразен начин".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че не е изненадан от заявката на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за промените в Конституцията:

"Позицията на президента не е изненадваща. Той отдавна заяви, че ще атакува конституционните изменения. Неговата позиция не е по-различна от позицията, която БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" заеха".

Росен Желязков беше лаконичен по въпроса за предстоящата ротация и посочи: "През март месец предстоят тези процеси. Дотогава има достатъчно време и за политически коментари, и за политически анализи, и за политически решения".

През новия политически сезон, който стартира на 11 януари, първите законодателни актове са свързани с избора на конституционни съдии от квотата на парламента и изготвяне на правила за избор на ръководства на регулаторите, информира Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание направи своите коментари след среща със секретаря на комитета на виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин Нгуен Суан Ки. Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация продължават официалната си визита във Виетнам, която ще продължи до 9 януари. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK