Предлагат да продадем реакторите на "Белене" на Украйна

Източник: Дойче веле

В решението е записано, че продажната цена не може да бъде по-ниска от 1 176 660 837 лева

Депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ са внесли в Народното събрание проект на решение, с което предлагат оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

Един от вносителите на предложението е Делян Добрев от ГЕРБ. Сред имената на другите вносители са начело депутатите от ГЕРБ Теменужка Петков, която е бивш енергиен министър, Жечо Станков и Росица Кирова. Вносители са също Рамадан Аталай от ДПС, както и Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП/ДБ.

В решението е записано, че продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК ЕАД на Атомстройекспорт АД в размер на 1 176 660 837 лева.

За целта българският енергиен министър трябва да започне преговори с украинския си колега, но решението първо обаче трябва да премине през гласуване в пленарна зала.

След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен, според вносителите, а Делян Добрев го обосновава.

Според него Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!", заявява Добрев в поста си във фейсбук.

Ивайло Мирчев също коментира: "АЕЦ "Белене" е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект", пише Мирчев. Представителят на "Да, България" също уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа.

Проектът "Белене" беше част от 30-годишната стратегия на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който и на тръгване от МС призова следващото правителство да предприеме стъпки по неговото размразяване. Служебният кабинет на Гълъб Донев даде заявка, че има намерение на възобнови проекта за строителство на втора централа в България.

Проектът е замислен още през 80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов.

През 2012 година, по време на първото правителство на Бойко Борисов, бе наложен и мораториум върху него след определението, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.

През юни 2018 година Народното събрание обаче размрази официално 30-годишния проект. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//