Пребитият българин: Не искам да живея в РСМ, идвам в България

Снимка: Нова тв

Нападателят му е установен и вече е задържан

Пред NOVA говори пребитият съпредседател на сдружение на българите в Северна Македония Бекир Кадриески. Мъжът с българско самосъзнание заяви, че след нападението не може да живее в РСМ и ще дойде в България. Междувременно стана ясно, че нападателят му е установен и вече е задържан.

13 юни, малко след 9 часа сутринта - съпредседателят на сдружение „Шемето” излиза от кафене в град Струга. В този момент го напада непознат мъж.

„Да ви *** българското племе!” Псува този, онзи. Жена, деца. Мръсен българин! Какво ли не каза, всякакви работи. Аз исках да вляза в колата, а той започна да ме удря в корема”, разказа Кадриески.

Нападателят му рита и колата, в която имало и българско знаме. Той бил с още четирима мъже. Бекир разказва, че и преди този побой е получавал заплахи във Facebook.

„Получавах закани, че ще ме убият. Това тук е нормално. И вчера също, като ме биеше казваше: „Ако отидеш в полицията, ще те убия! Да знаеш, ще убия и семейството ти”, казва пострадалият.

Кадриески няма български паспорт, но е с българско самосъзнание. След боя е с травми на главата и корема. „Не съм добре. Имам кървене. Вие ми се свят”, посочи той.

Бекир казва, че никога няма да забрави разбирането, с което полицаите подходили към мъжа, който го е пребил. „Такъв е този човек. Такъв е. Проблемен”. Значи, ако е проблемен какво трябва да стане? Да ни убие ли?”, пита потърпевшият. 

Кадриески не вярва в правосъдието в Северна Македония. Решил е да дойде в България. „Сега ще идвам. Може би утре. Ще дойда, за да се заема със здравето си”, допълни Бекир.  

След поредния случай на агресия заради българско самосъзнание лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов призова да се върне ветото за влизане на Северна Македония в Европейския съюз. По думите му „такава държава и такива хора нямат място там”.

С позиция външното министерство на Република Северна Македония апелира да не се дават квалификации. И призовава обществото и политиците в България да изчакат изясняването на случая.

„Тук не искам да живея. В Македония аз не мога да живея”, категоричен е Бекир.

От Външното министерство у нас до момента не казват биха ли съдействали на Бекир Кадриески да дойде в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK