Празничен звън в Пирин! Митрополит Серафим поведе литийното шествие в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Денят, в който камбаните бият празнично. Денят, в който хората се поздравяват за миг забравили тревогите си. Велик ден е Великден.

В Банско от години се изпълнява ритуал, на който всички могат да присъстват, целувайки ръка на Неврокопския митрополит Серафим.

Той днес отслужи молитва в светия храм „Света Троица“, а след това камбаните забиха, възвестявайки, че празнично време е дошло.

С хоругви в ръка, клепала и попска песен започна литийното шествие, което от църквата премина през главната улица „Отец Паисий“. Процесията върви бавно, защото всеки иска да получи благословия от митрополита, да стисне ръка на кмета и да поздрави местните свещеници.

Всеки отваря вратите и застава пред дома си, за да види множеството, водено от дядо Серафим, който благо се спира и подава яйце на всяко дете. „Христос Воскресе“ казва той, а детето му отвръща, с тайната надежда да „надкъца“ дядо Серафим.

Шествието стигна до параклиса „Свети свети Петър и Павел“, където бе отслужен водосвет, а всеки можеше да си вземе светена вода за вкъщи.

С прекрасни молитвени песни всички свещеници редом с дядо Серафим поздравяваха хората.

А митрополитът не отмина нито едно дете, подканвайки го да премерят сили с яйца.

В шествието участваха още народният представител Александър Мацурев и зам.-кметът Асен Кирицов, които не подминаха нито един жител на града.

Шествието продължи отново към църквата, където бяха раздадени нафори за здраве.

Звънът на камбани не спря да оглася града в полите на снежен Пирин, където вярващите днес празнуваха и се молеха за здраве и благодат всекиму.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ВИДЕОТО ОТ ВОДОСВЕТА ВИЖТЕ ТУК

ВИДЕО ОТ КАМБАНАРИЯТА ВИЖТЕ ТУК

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK