Празни столове подреждат журналисти пред МС

Снимка: Infomreja.bg, архив

От Асоциацията на европейските журналисти - България призоваха медийната гилдия на протест в сряда пред Министерски съвет. 

Протестът се организира с призива "По-добре празни столове, отколкото празни въпроси" и е по повод скандалите, които избухнаха след участията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов в петък по Нова телевизия.

Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси, посочват на фейсбук страницата си от Асоциацията. 

Подчертава се, че скандалите се случват в навечерието на българското председателство на ЕС, а вчера от пресслужбата на МС бе изпратен и ултиматум - инстанция, представляваща изпълнителната власт.

Ултиматуми се връчват преди обявяване на война, посочват журналистите. "Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", се казва в призива за протест.

От АЕЖ призоваха още в петък гилдията да се солидаризира с водещия от Нова телевизия Виктор Николаев, след като към него бяха отправени заплахи от представителите на управляващите.

От журналистическата асоциация призоваха ГЕРБ да свали доверието си от депутата Антон Тодоров. "В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", се казва в позицията на АЕЖ.

В сутрешния блок на Нова телевизия в петък Антон Тодоров депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика заяви в отговор на въпрос към водещия: "Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, ама виждам, че липсва столчето ѝ", каза депутатът Тодоров към водещия Николаев.

Подобни реплики срещу Николаев бяха отправени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че "Викторгейт" се прави лесно.

Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава, пишат от АЕЖ.

Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня, се казва в позицията на асоциацията на журналистите.

От АЕЖ припомнят, че думите на Антон Тодоров и на Валери Симеонов идват в контекста на атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. "Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове", пишат от АЕЖ. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Ss14:07 - 08.10.2017
Кой кой журналята ли? Та те са най-високо платените про....тутки.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK