Правят ескалатор от пазара до крепостната стена „Хисарлъка“ в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Идеята е в началото на 2023 г., срещу разумно заплащане, всеки да може да се качи или да слезе от Хисарлъка

"Сега е времето, в което да се проектира ескалационно съоръжение, което да започва от пазара и да достига до крепостната стена „Хисарлъка“. Това ще бъде модерно съоръжение, в момента очакваме технически предложения. За съжаления няма български компании, които да го изпълнят. Имаме възможност да стартираме проектни проучвания. В подробния устройствен план в местността „Хисарлъка“ е заложено подобно решение", обяви на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

По негови думи ескалаторът ще започва от площадката при ловния дом и ще достига до „Хисарлъка“. Кметът посочи още, че съоръженията, които са направени в България са от италиански изпълнители.

„Ще се свържем с водещите специалисти, очаквам колегите от всички парламентарни групи да предложат технически решения. Задачата, която сме си поставили е за следващия туристически сезон, през следващата година да имаме готовност и да предложим решения за подобен тип съоръжение.

За нас ще бъде тласък за туризма, както и изключително удобство за кюстендилци. То ще бъде и вид атракцион“, заяви още Петър Паунов

Идеята е в началото на 2023 г., срещу разумно заплащане, всеки да може да се качи или да слезе от Хисарлъка. Финансирането се очаква да бъде с ресурс от фонд ФЛАГ.

Не ни се вярва средства за подобен вид съоръжение да бъдат по-малко от 2 млн. лв. До момента съоръженията, които са направени в страната са над 3 млн.лв., така че сумата е ориентировъчна.

При избор на такъв тип съоръжение е важно не само инвестицията, която ще бъде направена, а какви са последващите експлоатационни разходи, защото е важно да е здраво, безопасно.

Целта е в рамките на някаква достъпна сума, не повече от 5 лв. да може човек да се качи до Хисарлъка.  Съоръжението ще бъде кабинково, за да може да бъде използвано целогодишно, обобщи още кметът на Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK