Правозащитници обвиниха Израел, че тактически подлага на глад цивилните в Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск обвини Израел в тероризъм

Глобална правозащитна група обвини Израел в извършване на военно престъпление чрез подлагане на гладуване на хора в ивицата Газа, която продължава да е под ударите на безмилостни атаки във войната с бойците на "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да не прекратява бомбардирането и обсадата на гъсто населения крайбрежен анклав, където сградите са превърнати в руини, гладът е масово разпространен, а здравните власти изчисляват, че са загинали около 19 000 палестинци.

Въпреки нарастващия глобален натиск за защита на цивилните, които няма къде да отидат, Израел е решен да унищожи групировката "Хамас", която извърши нападението на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници.

Базираната в САЩ организация "Хюман Райтс Уоч" (Human Right Watch) заяви, че израелските сили умишлено блокират доставката на вода, храна и гориво, унищожават селскостопански площи и лишават 2,3-те милиона жители на Газа от стоки, необходими за тяхното оцеляване.

"Израелското правителство използва гладуването на цивилни като метод за водене на война в окупираната ивица Газа", се посочва в доклад на организацията. "Световните лидери трябва да говорят открито срещу това ужасно военно престъпление".

От своя страна Израел отрича да атакува цивилни и уверява, че се опитва да улесни помощта за невинното население, като същевременно пресича доставките за хиляди бойци на "Хамас", действащи от мрежа от тунели.

Докладът на "Хюман Райтс Уоч" идва, след като папа Франциск обвини Израел в "тероризъм" и изрази съжаление за убийството на две християнки в църковен комплекс от израелската армия. Израел не е отговорил на изказването му.

При последните бомбардировки вчера 90 палестинци загинаха в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, според здравното министерство на територията, управлявана от Хамас.

В Дейр ал-Балах, Централна Газа, медиците съобщиха, че 12 палестинци са били убити и десетки ранени, а в Рафах на юг израелски въздушен удар по къща е взел най-малко четири жертви.

Израелски танков снаряд порази отделението по акушерство в болницата Насер в Хан Юнис, причинявайки смъртта на 13-годишно момиче.

Израелската армия публикува имената на още четирима войници, убити в битка в Газа, което прави 126 убити в Ивицата от началото на израелската сухопътна инвазия в края на октомври.

Тъй като жителите на Газа отчаяно се нуждаят от базови стоки, пропускателният пункт "Керем Шалом" между Израел и Газа беше отворен за камиони с помощ за първи път от избухването на войната.

Днес Съветът за сигурност на ООН може да гласува предложение да се изиска от Израел и "Хамас" да позволят по-добър достъп до помощ - по суша, море и въздух - с наблюдение на доставките.

Дипломати поясниха, че проекторезолюцията зависи от финалните преговори между Съединените щати - близък съюзник на Израел с право на вето в Съвета, и Обединените арабски емирства, които са изготвили текста.

Ескалиралото насилие продължи и на окупирания Западен бряг, където четирима палестинци бяха убити при нападение на израелската армия срещу бежанския лагер "Фара". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK