Православните християни в България се сбогуват с Патриарх Неофит

Снимка: Infomreja.bg

Патриархът издъхна в сряда в 22,22 ч.

Православните християни в България се сбогуват с духовния си баща - Патриарх Неофит.

В 9:30 часа ще започне Светата заупокойната литургия, която ще бъде предстоявана от Високопреосвещенния Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който е наместник-председател в момента на Светия синод.

Около 11 часа ще започне опелото, което ще бъде възглавено от Негово светейшество вселенския патриарх Вартоломей.

След опелото с литийно шествие ще бъде погребан в митрополитската катедрала "Света Неделя", където е гробът на блаженопочиналия Екзарх Йосиф.

Националната служба за охрана въведе мерки за сигурност в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, ще преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма.

Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние няма да бъде разрешаван.

За времето от 08:30 ч. до 15:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона „София-център“ с радиус 1500 метра и височина 1000 м.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK