Правнукът на Ефрем Каранов дари ръчно изработена цигулка на Читалище „Братство“

Снимка: Читалище "Братство"

Музикалният инструмент е на повече от осемдесет години и е изработен от известният кюстендилски лютиер – Иван Друмохарски

Цигуларят Цветан Каранов – правнук на Ефрем Каранов и внук на известният кюстендилски музикант и диригент Цветан Каранов, първият директор на детската музикална школа на читалището, направи голямо дарение – ръчно изработена цигулка.

Музикалният инструмент е на повече от осемдесет години и е изработен от известният кюстендилски лютиер – Иван Друмохарски, съобщават от читалището.

Иван Друмохарски е изтъкнат майстор на струнни музикални инструменти. Като лютиер получава световно признание и множество медали и награди от международни конкурси за изработка на цигулки и виоли. На негови инструменти свирят известни български солисти и оркестранти. Той е един от създателите на Мандолиненият оркестър в град Кюстендил, а по-късно и негов ръководител. Награден е с орден „Кирил и Методий“ II – степен.

Рода Каранови започва от град Кратово, Северна Македония. Дейността на Ефрем Каранов е свързана и с активно участие в културния живот на Кюстендил.   Заедно  с по-будни дейци през 1891 г. възстановява дейността на читалище „Братство”. Взема участие в различни комисии за театрални представления, вечеринки, построяване на нова сграда за читалището, съдейства за откриване на библиотека и читалня към него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK