Правителството прие промени в Устройствения правилник на МВР

Снимка: Infomreja.bg

Измененията предвиждат възстановяване на генерална дирекция „Глобални въпроси“

Министерският съвет прие постановление, с което се извършват промени в Устройствения правилник на Министерството на външните работи на Република България. С постановлението се предвижда извършването на структурни промени в специализираната и в общата администрация в Министерството на външните работи с цел подобряване на координацията между структурните звена в различните сфери на тяхната компетентност.

Измененията предвиждат възстановяване на генерална дирекция „Глобални въпроси“, оглавявана от генерален директор. С определянето на генерален директор по глобалните въпроси България ще бъде представяна във форматите на ЕС - генерални директори по развитие и генерални директори по хуманитарни въпроси. В рамките на ЕС това ниво е много активно в последните години в общите усилия за справяне с глобалните проблеми - промяна на климата, изпълнението на Целите на ООН за устойчиво развитие, борба с тероризма, правата на човека, укрепване на мултилатерализма, миграцията. Наред с това се предвижда генерална дирекция „Глобални въпроси" да организира и координира изготвянето на документи със системен, многоаспектен и дългосрочен характер по въпроси, свързани с дигиталната дипломация, иновации и технологично развитие, образование, научни изследвания и изкуствен интелект, от външнополитическа гледна точка.

С постановлението се предвижда и преструктуриране на общата администрация в МВнР, като предлаганата промяна значително би облекчила процесите на организация, ръководство и контрол на работата в дирекциите, предвид тяхната специфична и разнородна дейност.

Структурата, представляваща България пред Съда в Люксембург, ще премине от 1 януари 2024 г. от МВнР в администрацията на Министерския съвет, в дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK