ПП-ДБ призова Борислав Сарафов да подаде оставка незабавно

Снимка: БГНЕС

Коалицията смята, че подмяната на Гешев със Сарафов е „фарс, а не реформа”

ПП-ДБ призова Борислав Сарафов да подаде оставка незабавно. Коалицията смята, че подмяната на Гешев със Сарафов е „фарс, а не реформа”, пише Нова тв.

От коалицията възразяват и срещу днешната процедура, като я определят като проведена отново при порочна прибързаност и тайнственост.

Ето и цялата позиция: 

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа.

Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо.

Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост.

Скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани.

Процедурата бе проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

Този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице – по-висока дори от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба.

Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела „на трупчета“. Същият бе и главен участник в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България - Прокуратурата и Националната следствена служба.

Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор.

Г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др.

Припомняме, че на 05.05.2023 г. „Продължаваме Промяната – Демократична България“ призова г-н Борислав Сарафов да подаде оставка в качеството му на директор на Националната следствена служба.

С оглед на всичко изложено призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор.

В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK