ПП-ДБ: Как Илко Стоянов лиши Благоевград от 3 нови детски градини и 5.7 млн. лева

Снимки: ПП-ДБ

Парите са били отпуснати от МОН, договорите са били сключени, но Стоянов ги прекратява с противоречив мотив

Становище на кандидата за кмет на община Благоевград от ПП-ДБ - Методи Байкушев:

Близо 5.7 млн. лв. безвъзмездно финансиране за строителство на нови детски градини е загубила община Благоевград заради бившия кмет Стоянов. Парите са били отпуснати от Министерството на образованието, договорите за строителство са били сключени, но Стоянов прекратява и трите договора с противоречив мотив.

Преди дни бившият кмет от ИТН и настоящ кандидат, издигнат от ГЕРБ, за пореден път нагло излъга благоевградчани. На фона на две снимки с разорани терени и умилителна негова снимка с деца, в нарушение на Закона за закрила на детето, Стоянов се похвали, че бил готов и щял през следващия мандат да построи две нови детски градини -  в кв. Освобождение и кв. Еленово. Терните били отредени и дори вече се проектирали.

Това, което Стоянов пропуска да каже е, че когато стъпва в длъжност като кмет през юли 2021 г. общината вече има три сключени договора за инженеринг, проектиране и строителство на три изцяло нови детски градини - в кв. 216 и ж.к. Еленово 1 за по 1 939 700 лв. всяка, както и за 1 779 600 лв. също за нова детска градина в кв. Баларбаши. Според документите от поръчката строителството им е трябвало да започне през август 2021 г. и да приключи за до 650 дни (около две години).

Министерството на образованието одобрява парите като безвъзмездно финансиране, става ясно от публикация в сайта на министерството от 09 ноември 2021 г. Само седмица по-късно общината съобщава на министерството, че е прекратила договорите с изпълнителите. Обяснението на Стоянов е, че терените не били подходящи. Така строителството не започва, а Благоевград остава без детски градини.

Справка показва, че Община Благоевград не е обявила нова обществена поръчка за проектиране на детски градини. Стоянов обаче гордо се изказва, че за около две години ще бъдат проектирани и построени две нови детски градини. По случайност - в същите райони, за които вече има изготвени проекти за поръчката, която той сам е прекратил.

От документите на обществената поръчка се вижда, че фирмите, избрани да изпълнят поръчката, са “ВДХ” АД, сдружение “Хидро-Водстрой” и “Стреза” ЕООД. Публично известно е, че “ВДХ” и “Хидро-Водстрой” са фирми, спечелили държавни и общински търгове за големи строителни проекти във времето, в което на власт са ГЕРБ. Към момента на прекратяване на поръчката от страна на Стоянов, той е току-що издигнат кандидат на ИТН, като партията открито се заявява като яростна опозиция на ГЕРБ.

Днес, обаче, Стоянов е кандидат от ГЕРБ, като обещава да построи две детски градини в същите райони, за същото време, като в прекратената от него обществена поръчка. Сега, две години по-късно, тепърва предстои общината да обяви нов търг, а Стоянов говори как едва ли не те вече са построени и утре ще ги открие.

Остава въпросът дали тази негова убеденост не идва от това, че с новата си партия ГЕРБ вече няма проблем с предишните строители. Ако да, то това ще означава, че хората в Благоевград общо 4 години ще са чакали за две детски градини заради политическото номадство на Стоянов.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK