Постоянен арест за македонец, издирван за кражба в Германия

Снимка: Infomreja.bg

Чуждият гражданин се издирва във връзка с провеждано против него наказателно производство за извършване на 5 престъпления

Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на гражданин на Република Северна Македония, издирван с Европейска заповед за арест от Германия.

D. Liprt, на 50 години е пристигнал в страната през ГКПП – Гюешево на 13.11.2023 г., като пътник в лек автомобил. При извършена проверка е установено, че за лицето има сигнал за арест, предвид издадена Европейска заповед за арест от Районен съд в гр. Оберхаузен, Германия, съобщават от пресцентъра на съда.

Чуждият гражданин се издирва във връзка с провеждано против него наказателно производство за извършване на 5 престъпления, квалифицирани като кражба в особено тежък случай, като максималния срок на наказанието, което може да му бъде наложено е лишаване от свобода за срок до 10 години, се посочва в искането на Окръжна прокуратура – Кюстендил за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

Окръжен съд - Кюстендил приема, че е налице валидна Европейска заповед за арест. Тя касае исканото за задържане лице и е издадена въз основа на съдебен орган за задържането му под стража, по повод наказателно преследване за извършено престъпление против собствеността – кражба. Доказателствата сочат на извод за съществуваща понастоящем реална опасност от укриване на исканото лице.

Така приема съдът, предвид тежкото престъпление за което се издирва, данните за укриването му от правосъдието на Германия, наложило издирването му, липса на формална връзка с България и на трайно местоживеене, предвид пътуванията му. Предвид изложените съображения, съдът приема, че единствено мярка „Задържане под стража“ може да гарантира участието на исканото лице в същинското производство по Европейската заповед за арест, което е задължително. По-лека мярка, според съда, би дала възможност на исканото лице да напусне РБългария и отново да се укрие от компетентните съдебни органи в Германия.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//