Поставят паметна плоча на Ефрем Каранов на къщата му в Кюстендил

Снимка: ВМРО - Кюстендил

ВМРО-Кюстендил кани своите членове, симпатизанти и гражданите на Кюстендил на 28. януари от 11.00 ч. за тържествено откриване на паметна плоча на академик Ефрем Каранов. Тя ще бъде поставена на къщата му в Кюстендил, находяща се на ул. ,,Ефрем Каранфилов"  6.

Идеята за поставянето на паметната плоча е изцяло на ВМРО – Кюстендил.

„Поводът е годишнината от рождението на академик Ефрем Каранов, а именно 165 години, които се навършват на 28. януари. Този човек е изключително заслужил. Бил е виден деец на вътрешна македоно-одринската революционна организация. В дома му е крито оръжието и динамита за салунските атентатори. Той е бил близък приятел и саратник на Даме Груев, Яне Сандански, Гоце Делчев.

Има данни, че самите те са идвали в тази къща. Той освен всичко друго е бил и председател на първото македонско дружество в Кюстендил, един от възродителите на читалище „Братство“. Награждаван е с  орден "За граждански заслуги" V степен. Това е човек, който е дал много за Кюстендил и е напълно заслужил да му бъде отдадена тази почит.“, каза Георги Петров – лидер на ВМРО в Кюстендил.

Предвижда се паметната плоча да бъде открита повече от тържествено. Очаква се да пристигнат народни представители и евродепутати. Представители на Клуб „Традиция“ от Радомир ще присъстват със своите автентични четнически униформи, както и със съответното автентично оръжие, за да бъде произведена почетна стража и тържествен залп. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK