Поставиха под закрила 1690 декара вековни гори в Община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Районът е част от зоните на Натура 2000, а предложението е направено от Сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата“

По предложение на кмета на Община Кюстендил – Петър Паунов, Общински съвет – Кюстендил, на свое заседание, проведено на 28.05.2020 г., прие да бъдат поставени под закрила 1690 декара общински вековни гори, чрез определянето им със статут „гори във фаза на старост“ в землището на с. Дождевица, с. Жиленци и с. Гюешево, общ. Кюстендил.

Районът е част от зоните на Натура 2000, а предложението е направено от Сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България“ след теренно проучване през периода 2017-2019 г., при което „горите във фаза на старост“ са възприети като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивително биологично разнообразие.

Най-старите гори са с определена възраст от 170 години. В защитените територии не се допуска лесовъдна намеса и добив на дървесина. Отговорността към следващите поколения, налага да защитим това безценно природно наследство, тъй като старите гори, в които не се извършват сечи, обособени като „гори във фаза на старост“ са естествен резервоар за генетичен материал и зона за спокойствие за много видове, чието съществуване е зависещо от горските екосистеми.

Опазването на старите естествени гори е поставено като приоритет в Националната стратегия и в плана за опазване на биологичното разнообразие, както и в Националната стратегия за развитие на горското стопанство в България. Важни са за опазването на водите, предотвратяват ерозията и наводненията, пречистват въздуха и обогатяват почвите, поради което имат огромно значение за хората и за поддържането на среда на живот в условията на климатични промени. За да продължат да предоставят тези жизненоважни екосистемни услуги обаче е необходимо да се предприемат спешни мерки за тяхното опазване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK