Последен агитационен ден в Благоевград, общината дава тон на машинния вот

Снимка: Infomreja.bg

Избори по време на пандемия, частичният вот е в неделя

Последен ден на предизборна агитация в Благоевград.

Общината е в навечерието на частичните избори за кмет. 7 кандидати – 3 дами и четирима господа, се борят за кметския пост две години след местните избори през 2019.

Вчера на Митницата в града пристигнаха над 70 000 хартиени бюлетини, които ще бъдат разпределени в над 120 секции в общината. Бюлетините са „за всеки случай“, тъй като Благоевград дава тон на изцяло машинното гласуване преди изборите за парламент. Само в 19 секции в община Благоевград вотът няма да се проведе с машина, а единствено и само на хартия, тъй като законът повелява, че ако жителите са под 300, то изборът е на хартия.

4 обучения до момента са направени от ОИК-Благоевград в зала „Яворов“ на демонстрационна машина, на което бе оттрениран вотът от членовете на СИК. Няма да бъде допускано използването на хартиена бюлетина в секциите с машинно гласуване, освен ако машината няма техническа неизправност.

Книжата и материалите за изборите, както и машините, ще бъдат разпределени днес и утре в секциите.

Кампанията на кандидатите за кметове започна преди 20 дни. Лицата, борещи се за стола на градоначалник, присъстваха на официална и първа по рода си церемония, организирана от новоназначения областен управител – Николай Шушков. Събитието бе прецедент за страната, тъй като на една маса седнаха всички кандидати. В призива си към Андон Тодоров, Виктория Каракостова, Илко Стоянов, Людмила Костадинова, Румен Томов, Стефан Делиов и Цвета Рангелова, областният управител бе категоричен, че борбата е за честен и прозрачен вот, без манипулации и ликвидиране на опитите за купуване на гласове.

В местните политически среди бе категорично мнението, че „битката“ ще бъде яростна с компромати, фалшиви твърдения и „мръсна игра“. Масово е мнението, че ще се стигне до балотаж.

Частичните избори в Благоевград се случиха на фона на протичащата предизборна кампания за нов парламент. Регистрация на партиите бяха направени на 7 юни. Някой от кандидатите за кметове се включиха и в списъците за кандидат депутати.

По-голяма част от кампанията на кандидатите протече онлайн, но намаляването на броя на случаите на заразени с коронавирус и отпускането на мерките позволи откриването на кампаниите на живо с публика и провеждането на разнообразни събития.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK