Пороят погълна четиричленно семейство в Хасковско

снимка: haskovo.info, архив

Четиричленно семейство е изчезнало край село Винево, а преди час спасителните екипи са открили тялото на по-възрастната от изчезналите жени.

Снощи мостът край селото пропаднал вследствие на проливните дъждове и последвалите наводнения. Четирима души - двама съпрузи, дъщеря им и внучето им са тръгнали късно вечерта към Кърджали. Оттогава от тях няма следа. Тази сутрин е бил открит лекият им автомобил „Опел Вектра", смачкан от пропадналия мост.

Днес тялото на жената е намерено е на разлива на язовира, потвърдиха от полицията в Хасково. Продължава издирването на останалите трима - 4-годишно дете, дъщерята на загиналата и съпругът на загиналата.

Междувременно от Областната противопожарна служба съобщиха, че като цяло ситуацията в Хасковско е нормална. Няма наводнени села и къщи. В някои райони дъждът спря още преди няколко часа.

Пороите, които се изливат на различни места в страната събудиха много свлачища. Скална маса затрупа железопътната линия Кърджали – Хасково при село Мост и движението е спряно.

Инцидентът е станал снощи, четирима спасители са почистили мястото и са пуснали влака, но след това ново свличане е направило движението по линията невъзможно. Свлачища са се активизирали и по пътя от Кърджали за гръцкия град Комотини през прохода Маказа. Заради обилните валежи почти в цялата област Кърджали има наводнени домове, най-тежка е ситуацията в село Люляково.

В Пазарджишка област има около 20 наводнени къщи, а четири селища са с нарушено електрозахранване. Нивото на река Луда Яна се покачва и ако тази тенденция продължи, има опасност да прелее в района на селата Пищигово и Добровница. На този етап няма опасност от преливане на реките Тополница и Марица. Водоемите са под непрекъснат контрол.
Наводнени къщи има основно в Пещера и Панагюрище.

В Белово, където падналият дъжд е почти 66 литра на квадратен метър, е наводнена детска градина и склад за строителни материали. Къщи са отводнявани и в село Мокрище. Мълния предизвика пожар в село Юнаците. Няма жертви, щетите са материални. От 20 часа снощи до момента екипи на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението се отзоваха на 38 сигнала за отводняване, като сред тях са и такива за отпушване на шахти и наводнени улици в Пазарджик.

Две паднали дървета затрудниха рано сутринта движението, но вече са отстранени. Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област. Нивата на някои от водоемите се повишиха, но засега няма опасност от преливане. Най-сериозно беше положението в Троянско.

В село Голяма желязна бяха залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков. Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София - Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час.

Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч.
Силен вятър причини проблеми на пристанището във Варна. Кораб, пълен с контейнери с опасно вещество, заседна при излизане от порта.

Спасителните служби успяха да извадят плавателния съд, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов. На излизане от пристанище "Варна", веднага след преминаването на моста заради поривистия вятър корабът "Индипендънт Венчър" заседна за известно време в канал 1. Благодарение на бързата реакция на всички служби във Варна плавателният съд беше изтеглен от мястото и излезе от пристанище "Варна". /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK