Поредна визита във Франция на учениците от СОУ - Хаджидимово по европроект

снимки: СОУ - Хаджидимово

По проект „Европейска идентичност – единство в многообразието“ по програма "Коменски" ученици от СОУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово бяха пет дни в Сен Шамон, Франция. Партньори по проекта са училища от Германия, Италия, Турция, Франция и България.

Този проект е финансиран от Европейската комисия и има за цел да изгради у съвременния ученик чувство за европейска принадлежност и идентичност чрез различни дейности, осъществявани на френски език. Той е едно предизвикателство и за ученици, и за учители.

Това е вече предпоследната (пета) работна среща по този проект в СОУ „Никола Вапцаров“. С помощта на програма "Коменски" се осигуряват средствата, с които учениците осъществяват дейности и мобилности в чужбина и се настаняват в приемни семейства с цел опознаване на културата и бита на другите европейски народи, както и усъвършенстване на чуждия език.

Те успяват да създадат контакти, които дават възможност на българските ученици да покажат способностите си, че по нищо не отстъпват на техните съученици от Европа. Обогатяват собствените си компетентности. След четири осъществени мобилности до момента (в Германия, Турция, България и Италия) дойде ред и на Франция (в лицето на колежа Jean Rostand) да приеме своите партньори с перфектно подготвена работна среща.

По време на работната среща бяха представени реализираните дейности по училища: Нашите еко жестове към природата (PPT или VIDEO), снимките за фотоконкурса на тема „Нежеланите ефекти на модерността върху околната среда“, предварително подготвени въпроси върху европейските символи за играта на карти, която се обобщи и довърши във френското училище и т.н.

Учениците от СОУ „Никола Вапцаров“ се представиха отлично и на тази работна среща. Осъществени бяха и културни визити на територията на Сен Шамон и Лион.

Посетени бяха катедралите и амфитетъра в Лион, къщата – музей на Франсоа I в Сен Етиен, както и други забележителности. Вълнуващо приключение за цялата група бе разходката с корабчето „Вапорето“ по река Рона, с помощта на което се направи панорамна обиколка на новата част на град Лион.

 

снимки: СОУ - Хаджидимово
снимки: СОУ - Хаджидимово
снимки: СОУ - Хаджидимово
снимки: СОУ - Хаджидимово

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK