Поредна нощ на атаки с дронове срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Киев поиска по-евтини средства за борба с тях

Поредна нощ на руски атаки с дронове срещу Украйна. За опасност от ракетни атаки предупреди генералният щаб на армията в района на Черно море. 

Тази нощ Украйна отново е атакувана с безпилотни летателни апарати "Шахед". ВВС на Украйна съобщиха, че дроновете се движат от Черно море. Те са прелетели през Николаевска област в посока Кривой Рог. Въздушна тревога бе обявена в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Запорожка и Донецка област. Снощи южното командване съобщи, че Русия държи на бойно дежурство в Черно море надводен ракетоносец, оборудван с до осем ракети "Калибър". Военните определиха степента на ракетна опасност като много висока.

По-рано Украйна призова западните си партньори да я снабдят с по-евтини средства за противодействие на нападенията от Русия с ирански бойни дронове "Шахед". Президентският съветник Михайло Подоляк сподели в социалната мрежа Х, че мобилните системи NASAMS и Iris-T със зенитни ракети с малък и среден обсег са изключително ефективни срещу руските ракети. Използването им за сваляне на дронове обаче не е ефикасно - заради високата им цена в сравнение с твърде евтините "шахеди". Подоляк посочва, че срещу дроновете много по-ефективни са системи като германската самоходна противовъздушна установка "Гепард", както и преносимите американски противодронови системи "Вампир".

Държавният департамент изрази недоволство, че американският Конгрес не е приел резолюция за финансиране на помощта за Украйна. Говорителят Матю Милър заяви, че украинците са изчерпали голяма част от предоставеното финансиране. Въпреки това и от Киев, и от Вашингтон вчера към Москва беше отправено послание, че Кремъл се лъже, ако си мисли, че Западът вече се изтощава политически и икономически от подкрепата си за Украйна.

Дания съобщи, че отпуска над 14 милиона долара за обща европейска поръчка на боеприпаси за Украйна. В петък от Европейската агенция по отбрана обявиха, че седем европейски страни са поръчали 155-милиметрови артилерийски снаряда за Киев чрез схема за доставка на спешно необходими боеприпаси за Украйна и за попълване на изчерпаните запаси на Запада. "След като миналата година Дания отмени изключението за участие в европейските политики за сигурност и отбрана, сега страната има възможност за цялостно участие в европейското сътрудничество в областта на отбраната", заяви датският военен министър Троелс Лунд Поулсен. Очаква се боеприпасите да бъдат доставени през следващата година.

В нов доклад Американският институт за изследване на войната твърди, че украинските сили са напреднали в контранастъплението в западната Запорожка област и близо до Бахмут. През последните 24 часа руснаците са атакували няколко фронтови линии. Генералният щаб съобщи, че в посока Бахмут руските сили неуспешно са се опитали да възстановят загубената позиция в района на Андреевка в Донецка област. Според анализа наближава кулминацията на контранастъплението в Запорожие. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK