Пореден протест в Благоевград: "Търпението свърши" - гражданското общество е пред ескалация

Снимка: Infomreja.bg

25 коли с надути клаксони обиколиха улиците на Благоевград

Протест беляза и втория почивен ден от този уикенд в Благоевград. След вчерашния митинг в подкрепа на кмета Румен Томов, днес отново имаше акция на недоволство. Този път тя бе срещу кризата в държавата, в обществото, липсата на държавност, както сам определи основният организатор Николай Иванов.

25 автомобила се включиха в протеста под надслов "Търпението ни свърши" със сборен пункт сградата на Югозападния университет "Неофит Рилски". След като изразиха своите послания пред медиите, всички се отправиха с надути клаксони по улиците на града, за да привлекат вниманието на благоевградчани. 

"Днес поставяме своеобразно начало на серия протести. Ще бъдем мирни и кротки, но искаме гласът ни да бъде чут. Ако говорим за всички наши искания, можем да продължим до утре сутринта... Истината е, че държавата ни е изпаднала в такава криза, проблемите са толкова много, че сме изгубили всякаква държавност. Основните ни искания са свързани с храните, намаляването на ДДС-то, за да се стимулира малкият и среден бизнес, който в момента загива", заяви пред журналистите Николай Иванов.

Търпението ни свърши и ако не мислят вече да работят за хората, да продължават да си усвояват техни бизнес интереси, вместо да решават проблемите на обществото, да ни залъгват с глупави оставки, и ние няма да спрем с протестите. При кризата в водата в Перник - не е морално един министър, който е виновен, направил щети за милиони, да поеме политическата отговорност като подаде една оставка. Това са несъизмерими неща. Правосъдната ни система трябва да заработи, да има реални присъди, които да се дават на провинилите се лица.Още отсега заявявам - ако този път не ни чуят и не започнат да работят за хората - следващата ни стъпка ще бъдат блокади и барикади, закани се инициаторът на днешния протест, за който той увери, че е изцяло граждански.

Протестът в Благоевград бе подкрепен и от активистки на "Системата ни убива" от София, начело с лидерката им Вера Иванова.

"Искаме пълна промяна! Ако ме питате за политиката по отношение на нашите искания за правата на децата и хората с увреждания, след назначаването на социалния министър Деница Сачева, то ние се връщаме на начална позиция. Започваме наново. Защото тя е готова да съсипе всичко, което постигнахме. Готови сме да стигнем докрай! Започваме с оставката на Сачева", каза Вера Иванова, която допълни, че предстои мащабен национален протест в подкрепа на децата и хората с увреждания.

Организаторът Николай Иванов отправи своя призив към политиците: Да бъдат държавници, да работят и да мислят за хората и да решават проблемите им.

"За хората никой не мисли, политиците са заети преди всичко с разпределяне на сферите на влияние, решаване на бизнес интереси, дори открита търговия със суверенитет. Този порочен кръг трябна да спре!", категоричен е Иванов. Според него не е нормално от 7 милиона население в България, 3 милиона да са зад граница.

"Това означава, че тази държава има проблеми. Миграцията продължава, обезлюдяването продължава. Така е и в Благоевград - град, който преди 10 години бе на челните места по стандарт на живот, а днес е обезлюдял. И не съм видял досега на някого да му сложат белезниците. Всеки прехвърля вината на другиго. А ние искаме конкретни неща и ако не могат да се справят, да дадат път на други. Не искаме циркаджии, клоуни, егоцентрици, искаме държавници, които работят за хората. Всичко е потънало в корупция в момента. Гражданското общество обаче е на ръба на своята ескалация и никой не може да предвиди накъде ще отиде всичко това", заяви благоевградският протестър.

"Днес сме дошли да подкрепим хората, които се бунтуват за всички несправедливости, които се случват в държавата. Например правосъдието куца, няма присъди за тежки престъпления. Това, което виждаме, води до изопачаване на действителността в България. Не може престъпници да се разхождат по улиците на страната и ние да се чувстваме спокойни и сигурни. Това е достатъчно тревожно за всички, които искат да живеят нормален живот", изрази мнение друга протестираща - Нели Димитрова.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Протестиращ14:13 - 16.02.2020
Докато се организират протестите от тези хора все ще са по 20-тина коли...
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK