Пореден протест в Благоевград. РЗИ искат по-високи заплати (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Днешният ден е обявен за протестен от служителите на РЗИ в Благоевград.

През целия ден всички служители трябваше да носят табелки с надпис „Протест“, но преди минути юристконсултът на институцията е накарал хората да свалят табелките си и ги е взел. Едва 10 души се събраха в един от кабинетите на РЗИ в знак на протест. Според служители, има заплаха от страна на ръководството, ако продължат с тези си действия или излязат извън сградата.

Валентина Георгиева – здравен инспектор към дирекция „Обществено здраве“ и синдикален председател към Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, сподели, че причината за протеста е изключително ниските възнаграждения в нашата здравна система.

Министерството на здравеопазването излезе  със съобщение вчера, че по повод предстоящите протести ще има увеличение на заплатите от 18 %.

„Именно поради увеличението ние преминахме от протест, който бяхме обявили, че ще се състои пред РЗИ, в символичен протест с носене на стикери“, каза Георгиева.

„В готовност сме за последяващ протест след като си видим заплатите за месец март, които чакаме да получим. Ако не бъдем удовлетворени, сме се разбрали със синдиката, с колеги от страната, първият работен ден след Великденските празници, 10. април, пак да го свържем символично с някакъв празник – 7. април – Деня на здравния работник, да излезем на протест.“

Георгиева каза, че всички са далеч от мисълта дори и за максималното обещано увеличение.

„Не се водим от слухове, искаме да се уверим черно на бяло какво ще се случи.“

Работата на един здравен инспектор се състои в контрол на здравословното хранене на деца, контрол на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение, което са отговорни длъжности. Както и в други контролиращи актове.

„Заплатите с 10, 20 или 30 лв. над минималната ги наричаме добри! Да не говорим, че колеги, които са медицински специалисти, завършили медицински специалности, са с минимална заплата. Аз с 32 години стаж в системата получавам 530 лв.“

Много голям процент от служителите са на абсолютно минимална заплата, даже има куриоз от 2018 г., че заради увеличението на минималната заплата, пак имало заплати под тази цифра.

„Ако колега взима 510 лв., то чисто полочват 460  лв.“

Георгиева сподели, че на фона на протестите на съдебната охрана, на дърводобивните фирми, РЗИ е закъсняла. Многократно са били писани писма до всички министри от кабинетите през годините, но резултат нямало. До настоящия министър Ананиев, писмо все още не е писано с молба за увеличение на заплатите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK