Политиците за Патриарха: Безукорен, безупречен духовник!

Снимка: БТА

Радев, Йотова и Желязков присъстват на опелото

"За съжаление нашата среща беше една от последните му. Не пропускаше на празник да ми изпрати лично послание. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Ще го запомня с най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа".

Това каза вицеплрезидентът Илияна Йотова пред журналисти на влизане в катедралата "Св. Александър Невски", където се провежда опелото на патриарх Неофит.

"Помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания. Няма да забравя неговите думи, че вярата в доброто трябва да ни обединява и да ни крепи като народ", каза президентът на България Румен Радев.

"Ще помним патриарх Неофит като безукорен, безупречен духовник, радетел за православието и за Българската православна църква. Няма да забравя неговия патриотизъм и родолюбие, защото той обичаше народа, обичаше светата църква и това трябва да е пример за всички нас", заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Ще запомня патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия. Това заяви българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано, добави той.

„Изпитваме дълбока скръб. Ние искрено го обичахме. В най-тежките времена, когато персоналът беше свръх натоварен по време на пандемията, църквата винаги е била до нас. Убедени сме, че без вяра само нашият професионализъм не може да даде резултат. Не бях виждал човек с по-благ поглед. Отиде си забележителен човек. От него трябва да запомним посланието за единение, което постигна и в църквата”. Това заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев и президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов също присъстват на заупокойната молитва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK