Полицията изведе Рашкови от Катуница

снимка: infomreja.bg

Истинска война избухна в Катуница. Тази вечер къщите на местния ромски тартор Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, наричан и "Киро циганина", бяха обградени от пет редици жандармерия, заради нарастващия гняв на българите от селото Това обаче не попречи да бъдат съборени оградите и да бъдат запалени къщата на сина му в селото и лятната резиденция на Рашков на 3-4 километра от Катуница, предаде репортер на БГНЕС.

Но полицията е успяла да изведе цар Киро и семейството му от дома им. От снощи те се бяха барикадирали в къщата на сина му в селото. "Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма, за да не ескалира допълнително напрежение", заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев, който пристигна в селото, цитиран от 24chasa.bg.

Георгиев изтъкна, че в момента "сме свидетели на поредната човешка драма, която ескалира по един не особено приятен начин". „Моите колеги направиха всичко възможно и продължават да правят, за да не се стигне до човешки жертви, защото човешкият живот е най-важен за нас.

Специалните полицейски сили, които са на място в момента пазят единствено обществения ред, а не семейство Рашкови", подчерта Георгиев. От Пловдив дойдоха фенове на футболните тимове "Локомотив" и "Ботев". Те нахлуха в двора на къщата на Рашков, хвърляха камъни и коктейли "Молотов". След това запяха българския национален химн и се оттеглиха.

Към протеста се присъединиха и членове на ВМРО, които поставиха плакати с въпроса "Цветанов, кого пази жандармерията?" пред дома на Рашков. Пет редици жандармерия бяха обградили къщата на Кирил Рашков. Жандармеристите са в пълно бойно облекло с каски и щитове, но но използват т.нар. "помощни средства". Има и камион с водно оръдие за борба с безредици. "Ще стоим тук, докато не ги изселят", казват хора от Катуница. Те са убедени, че  шофьорът, който е предизвикал катастрофата, не е от Катуница, а е бил специално нает и доведен от Столипиново.

Катуница е под полицейска обсада от снощи. Над 200 тежко въоръжени жандармеристи с бронежилетки и автомати са в селото. Повод за сбиването е гибелта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от микробус, в който са били хора на Кирил Рашков , обясниха от полицията в Пловдив.

Днес и 16-годишното сърдечно болно момче Павел е починало в болница в Пловдив, след като припадна по време на безредиците в селото. Той е бил с изкуствена клапа на сърцето. Според пресцентъра на МВР е бил предотвратен "опит за кървава саморазправа".

Недоволството на жители от Катуница ескалирало като около 20 часа снощи на ул. "Стадион" 19-годишeн младеж бил прегазен от микробус "Форд", докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра. Прегазеният бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след трагедията на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Те преодолели полицейския кордон, навлезли в имота на Кирил Рашков и започнали да унищожават имуществото му. Една от къщите в двора била запалена.

Полицаите са установили самоличността на шофьора на буса - С.Й. (55 г.), който е криминално проявен от Пловдив и се укрива. Самият автомобил е бил намерен в Столипиново. Автомобилът е иззет, а водачът е обявен за издирване. Задържани са шестима мъже - четирима, които са били във форда, а другите двама от колата, блъснала двама мъже и ранила трима полицаи. Образувани са четири досъдебни производства.

Обстановката в селото остана напрегната през целия ден. Запален беше трети автомобил, собственост на близки на Рашков. Директорът на ОД на МВР гл. комисар Тодор Чонов потвърди, че конфликтът между жителите на селото и ромската фамилия са отдавна, като през определено време ескалира в подобни инциденти. По думите му днешните размирици са предшествани от скарване преди двайсетина дни на две деца на 7 и 9 години, едното от които от ромски произход, който прерастнал в конфликт между семействата.

И двете страни са подали жалба в полицията, разпитани са, по случая са образувани преписки, каза Чонов и уточни, че споровете са за земеделски имоти. Разследването на инцидента от снощи, при който загина 19-годишният Ангел Петров, е установило, че внукът на Кирил Рашков е посетил ромската махала в пловдивския квартал Столипиново и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си. Когато те пристигнали в селото, възникнал конфликт между внука на Рашков и местния жител Веселин Христов. Според някои съседи и близки ставало дума за спорни земи.

Ромите нарекли българите "гяури", отвърнато им било също с обидни думи, двете групи се отдалечили и веднага след това бусът прегазил Ангел Петров. По повод искането на жителите на селото да бъде изселена фамилията на Кирил Рашков. Тодор Чонов каза, че е предложил това да бъде обсъдено на среща в полицейската дирекция в понеделник.

Идеята е представители от селото да бъдат изслушани от окръжния прокурор и председателя на Окръжния съд, а ние от своя страна ще им кажем какво сме работили, какви производства има срещу фамилията и на какъв етап са, каза още Чонов. Той смяташе, че напрежението в Катуница може да се спре по пътя на диалога и допълни, че казусът не може да се реши само и единствено от полицията.

Чонов подчерта, че полицията няма да вземе страна по случая, тъй като всички са равни пред закона. Той благодари на всички служители, които снощи с цената и на ранени, са успели да предотвратят много сериозен сблъсък, който е можело да има и много по-трагичен изход. Разбирам и двете страни, а нашата цел е да опазим обществения ред, каза Чонов.

Пред журналисти, по телефона, Кирил Рашков,който през последните 30 години е осъждан седем пъти, няколко пъти заяви, че неговата фамилия няма нищо общо със случилото се. Става въпрос за група екстремисти, които трябва да бъдат наказани от закона, подчерта Рашков. По думите му убитият Ангел е бил част от група, която е тормозила семейството му в продължение на години. Семейството на Кирил Рашков било подало десетки жалби за тормоз срещу тях. В отговор на въпрос дали ще се изсели, след като жителите на селото настояват да го направи, той заяви: "Никога няма да се изселя от Катуница. Тези, които имат желание да се изселят - да се изселят, защото ние също можем да ги принудим да започнат да се изселват.

България не е само тяхна. Те ако искат да ме преследват, но и ние можем да го направим. Но това не е целта, ние искаме мир. Нека на тях да им тежат двата смъртни случая". /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK