Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник

Снимка: БГНЕС

Полицаите настояват за смяна на ръководството на дирекция "Правно - нормативна дейност"

Стотици полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник – 5 юли, предаде репортер на БГНЕС.

Служителите на реда се събраха в градинката до сградата на МВР, за да изразят недоволството си от работата на своите колеги от дирекция „Правно-нормативна дейност”. Според Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), полицаите продължават да са потърпевши от невъзможността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионалните им и икономически интереси.

Стигнахме дотам, че не можем да се разберем с ръководството по наболели проблеми, и то такива, натрупвани с години. Оказа се така, че служителите на терен, които реално работят и дават резултатите на това министерство, стават заложници на правни норми, които пречат за социалния диалог. Пречат служителите да получават това, което всъщност са си изработили”, коментира пред БГНЕС заместник - председателят на СФСМВР Вергил Христов.

„С дирекция „Правно-нормативна дейност имаме различия за това как те да поднасят на министъра информацията”, коментира още той и определи част от становищата на дирекцията като „подвеждащи и манипулативни”, което пък не позволява политическото ръководство на Министерството да взема правилните решения.

Протестът на полицаите е ясно насочен – те настояват за смяна на ръководството в дирекцията, която сега се оглавява от Росица Грудева.

„Имаме и искане за това да се промени нормативната база по отношение на едни часове, които се полагат като извънреден труд, над определените лимити. Има много колеги, които реално полагат извънреден труд над тези лимити, който не се заплаща и не се компенсира. Остава във въздуха, което не е редно. Като синдикална организация мислим, че социалните права трябва да са защитени и да се спазват законите”, коментира още Вергил Христов.

Той подчерта, че диалогът с министъра на вътрешните работи е активен и той е запознат с исканията полицаите. Ако не се стигне до решение на проблема, протестите ще продължат. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa