Показаха общия градоустройствен план на Кюстендил от 1924 г.

Снимки: ДА - Кюстендил

Държавният архив в Кюстендил с Ден на отворените врати за празника си

Празникът на българските архивисти, Държавен архив – Кюстендил отбеляза с Ден на отворените врати. Темата на събитието бе „Европейската архитектура на Кюстендил“.

Бяха експонирани Общият градоустройствен план на Кюстендил от 1924 г., архитектурната и ситуационната част от проекта на сградата на Съдебната палата /днес Община Кюстендил/, планът на вече разрушената сграда на Читалище „Братство“, от която днес на площад „Велбъжд“ се извисява малка част от източната й фасада, както и снимки на повечето красиви сгради на града – сградата на Съдебната палата /Община Кюстендил/, Къщите на Тодор Райчиловски, Васил Матуски, Кусев, Жорж Симоне, Иван Страдалски, Васил Попниколов, Гимназия „Неофит Рилски“ и др.

Началникът на отдела Петър Шейков поздрави архивистите по случай професионалния им празник, както и изказа благодарност на Регионален исторически музей, Регионалната библиотека, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Община Кюстендил и др.

Специално за празника бе презентирано и видео със снимки на сградите, подготвено от главен експерт Рилка Петрова, която обясни, че европейският облик на града се дължи на двамата градски архитекти Либур Байер (автор на първия градоустройствен план на града след Освобождението) и Рудолф Фишер (проектирал част от сградите в центъра на града, железният мост и сградата на гарата).

Освен това допълни, че сградата на Община Кюстендил е по проект на Фридрих Грюнангер, а в изготвянето на Градоустройствения план на Кюстендил от 1939 г., чийто автори са арх. Делчо Сугарев и арх. Любен Тонев, специално поканен за консултант е проф. Жан Роайе – преподавател във Висшата школа по архитектура в Париж, Франция, който предлага Хисарлъка и градът да бъдат разглеждани като едно цяло.

Градоустройственият план от 1939 г. получава законна сила преди този на София. Самият арх. Делчо Сугарев сравнява сградите в града с тези в Дрезден, Германия. Освен това бяха цитирани думите му, че Кюстендил е един красив град с голямо курортно бъдеще.

На събитието присъстваха директорът на Регионалната библиотека „Ем. Попдимитров“ София Пейчева, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички, доц. д-р Екатерина Керемидарска, говорителят на ОД на МВР – Кюстендил Катя Табачка и др.

Темата привлече и главният архитект на Община Кюстендил Яна Чавдарова заедно с екипа й от специалисти и инж. Йордан Тасев – началник на Отдел „Кадастър, регулация и устройствено планиране“ към Община Кюстендил.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK