Пожарникарите в Кюстендил отчетоха дейността си за 2017

Снимка: МВР

В края на миналата седмица РДПБЗН – Кюстендил, отчете резултатите от дейността си през 2017 година. Отчетът бе представен от директора на РДПБЗН - комисар Св. Георгиев, гости на бяха ст. комисар Ал. Джартов от ГДПБЗН, зам.-областният управител на Кюстендилска област - Р. Цветин, зам.-директорът на РДГП – Кюстендил, комисар Св. Петров, директорът на ЦСМП - д-р Анелия Георгиева, и ръководителят на БЧК - д-р Е.Кацарска.

Според отчета:

Защита при бедствия, пожари, аварии и други произшествия

През 2017 г. в Оперативния център при РДПБЗН – Кюстендил, са регистрирани  и обслужени 1283 сигнала за произшествия, срещу 1140  през 2016 г.

Анализът на причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период показва, че най-често пожарите са възникнали вследствие на „Небрежност при боравене с открит огън”.

Анализът на пожарите със загуби през 2017 г. по отрасли показва, че най-значителен е делът на възникналите пожари с материални загуби в отрасъл “Жилищно стопанство”, следвани от тези  в сферата “Транспорт, складиране и пощи”. Сравнението с петгодишния период от време очертава запазване на тенденцията за сериозен брой пожари в частния сектор по време на зимния отоплителен сезон. Основни предпоставки за тяхното възникване са небрежни човешки действия и нарушени правила за пожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни прибори.

Пожарите без материални загуби през 2017 г. са с 127  повече от тези през 2016 г. Най-честата  причина, която води до възникване на пожарите в сухите треви, е човешката небрежност. Други основни фактори са високите температури и засушаването, необработваемите площи и пасища и близостта им до горски и житни масиви, ниска противопожарна култура на населението. Тук могат да се посочат няколко съпътстващи фактора:

- Пастирите, които унищожават сухата тревна растителност за осигуряване на зелена паша за животните;

- Ползвателите на сгради и територии в горския фонд;

- Паленето на стърнища;

- Запалване на битови отпадъци в нерегламентирани сметища.

Най-много спасителни дейности през 2017 г. са извършени при „Катастрофи в транспортни средства”, следвани от „Оказване на помощ, издирване и/или спасяване”,  следвани от „Битов/промишлен инцидент”.

Анализът на пожарите с жертви през 2017 г. по възрастови групи показва най-висока смъртност сред хората над 63 годишна възраст. При пожари през 2017 г. са загинали петима граждани. Четирима от загиналите са в пенсионна възраст (от 63 до 86 години). В групата до 7 - годишна възраст жертвата е едно дете на 4 години. Пострадалите граждани при пожари през 2017 г. са шест. За целия петгодишен период 2013-2017 г. най-много са загиналите в пенсионна възраст (от 63 до 90 години) – 13 човека, следвани от тези във възрастовия интервал (от 19 до 62 години) – 7 човека и две деца на 4 г. Пострадалите граждани при пожари през периода 2013-2017 г. са 25. Най – голям е броят на хората в работоспособна възраст.

Основна причина за пожарите със загинали и пострадали е небрежността на гражданите, липсата на култура по отношение на спазването правилата за пожарна безопасност и изградени навици за действие при възникване на пожар. Поради това, усилията на органите за ПБЗН са насочени чрез превантивна дейност в тази насока за повишаване противопожарната култура на населението и недопускане възникването на пожари.

 Поддържане готовността на силите за реагиране.

Съществен принос за поддържане на готовността и професионалната готовност  при провеждане на пожарогасителни и спасителни дейности, и неотложни аварийно-възстановителни работи от органите на РДПБЗН – Кюстендил, има провежданата ежедневна подготовка по утвърдените учебни планове и програми и участие на състава в подготовката и провеждането на 466 пожаротактически занятия.

В голяма степен за поддържане на едно добро ниво на физическа годност на състава допринася и провеждането на състезания по ППС. В РДПБЗН – Кюстендил един от основните приоритети е ежегодното провеждане на състезания по пожароприложен спорт.

От проведените три броя междинни изпита със служителите осъществяващи ПГ и СД и проведения годишен изпит в края на 2017 г. може да се направи извода, че състава познава изучения материал с несъществени пропуски и след всеки изпит се провежда събеседване за отстраняване на допуснатите слабости.

Подготовка и провеждане на операции при възникване на бедствия, пожари, аварии и други произшествия

През 2017 г. в РДПБЗН – с цел ограничаване и ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи са разработени и актуализирани 29 плана за пожарогасене и 32 ситуационни схеми, като същите се проиграват преди утвърждаване за отстраняване на евентуални пропуски с цел постоянното подобряване на знанията и уменията на оперативния състав и запознаване с обектите на новоназначените служители.

През отчетния период сили и средства на РДПБЗН- Кюстендил, са участвали  в две  обявени бедствени положения, едно - на територията на област Кюстендил и едно -  на територията на област Благоевград. Причина за бедствените положения бяха, продължителните и проливни дъждове, съпътствани с излизане на водите от речните корита, причиняващи наводнения и свлачищни процеси.

Координация на единната спасителна система при бедствия, пожари, аварии и други произшествия

За осигуряване на координацията между органите на изпълнителната власт и другите съставни части на Единната спасителна система при ликвидиране на произшествия и при провеждане на НАВР, Оперативния център за отчетния период приемаше и оценяваше постъпващата информация за възникнали произшествия на територията на областта и проследяваше процеса по тяхното овладяване. Своевременно бяха уведомявани органите на изпълнителната власт и се осъществяваше взаимодействие между частите на Единната спасителна система.

Планиране на защитата при бедствия

Проверени са 72 аварийни плана на потенциално опасни обекти за тяхната актуалност съобразно изменения  в задачите и обемите на производствена дейност, осигурените ресурси за защита на работещите и извършеното обучение и проведени тренировки за изграждане на установена последователност за работа при възникване на авария;

Проверени са 41 плана за защита при бедствия на и предвидените законови мерки за защита и начина на взаимодействие с областните съставни части на единната спасителна система.

Обучение и практическа подготовка на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, силите за реагиране, доброволците и населението

Обучението на доброволците се провежда съгласно Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на ДФ за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последствията от тях.

На територията на област Кюстендил са регистрирани 9  ДФ с  общо 108  доброволци

Всички  ДФ от областта са преминали първоначален основен курс на обучение ”Модул 1” и “Модул 2” по утвърдена от Академията на МВР учебна програма. “Модул” 3 преминаха доброволните формирования на общини Дупница, Бобов дол и Трекляно.

През отчетния период работата по подготовката и обучението на населението от служителите, осъществяващи превантивна дейност беше насочена в следните направления:

Провеждане на занятия с деца ученици - 44  занятия с 453 ученика.

Провеждане на занятия с работещо население - 41  занятия с 414 участници.

За отчетния период бяха планирани и проведени следните мероприятия:

Състезанията на МПО „Млад огнеборец”, общинските и областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата” и състезанията “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

Държавен противопожарен контрол

През периода служителите от „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” проведоха планираните кампании, както следва: „Есенно-зимен сезон 2016/2017 г. и 2017/2018 г.”; „Пролетно-летен сезон 2017 г.”; пожароопасния летен сезон 2017 г., абитуриентските балове, Великденските празници, осигуряване на ПБ по време на изборите за Народно събрание 2017 г, проверени са и обекти в експлоатация.

Анализирайки данните от  последните пет  години, могат да се направят следните изводи:

  •  Най-голям е относителният дял на тематичните проверки на обекти, следвани контролни проверки на обекти, контролни проверки на строежи и комплексни проверки на обекти.
  • Относителният дял на връчените АУАН за констатирани нарушения в земеделски земи и АУАН за констатирани нарушения в обекти през 2017 г. са еднакъв брой, за разлика от предходните четири години.  През 2016 г. и 2017 г. няма връчени АУАН за неизпълнение на разпоредени мероприятия.

Статистическа информация за пожарите, възникнали в обекти, подлежащи на контрол от органите, осъществяващи ДПК, спрямо броя пожари със загуби, възникнали през 2017 г., е:

Общ брой пожари, възникнали на територията на областта - 920

Общ брой пожари със загуби, възникнали на територията на областта 202

Брой възникнали пожари в обекти подлежащи на ДПК - 17

Брой възникнали пожари в периода на прибиране на селскостопанската продукция - 37

Брой възникнали пожари в горските територии - 9

От представените данни се обосновава твърдението, че осъществявания ДПК влияе върху пожарната безопасност на обектите, в които се извършват проверки. С осъществявания периодичен контрол по спазване на изискванията за пожарна безопасност, пожарите в тези обекти са 1,85 % от общият брой пожари. Показан е и броят на пожарите в горските територии и в земеделските земи, като той също е малка част от общият брой възникнали пожари. Анализите на проведените през годините кампании показват, че голяма част от възникналите пожари в горските територии и земеделските земи са причинени от обективни и субективни фактори (умисъл, небрежност и природни явления), върху които органите осъществяващи ДПК, въпреки превантивната дейност, имат сравнително ограничени възможности за въздействие.

Статистическите данни показват, че броят на пожарите в обекти, подлежащи на контрол представляват 8,4% от общия брой пожари със загуби годишно.

Превантивен контрол в други обекти – 13 проверки на речни корита са извършени за обследване на потенциално опасност и 90 водни обекта и съоръжения.

Изводи и установени в резултат на анализа тенденции

- Поддържа се постоянна оперативна готовност за комуникация и координация със съставните части на ЕСС в случай на възникване на бедствия, пожари или други извънредни ситуации;

- При анализиране на действията при настъпили бедствия и извънредни ситуации през годината вследствие на продължителни и проливни дъждове, съпътствани с излизане на водите от речните корита и причиняващи наводнения, водещи до редица тежки последици за населението и инфраструктурата в област Кюстендил се показа добро взаимодействие между РДПБЗН и структурите от Единната спасителна система, институциите, общините, фирмите, физическите и юридически лица и гражданите;

-  През последния пет годишен период се забелязва тенденция за засилване интереса и участието на подрастващото поколение в общинските и областни състезания “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”;

- Малък е относителния дял на извършваните тематични проверки на строежи по решение на ръководителите на териториалните звена на РДПБЗН;

- Поддържа се високо ниво на готовност за реагиране на силите и средствата на РДПБЗН при възникване на различни по характер произшествия;

- Наличната техника и специализираното оборудване се поддържат в техническа изправност и готовност за изпълнение на оперативни задачи;

- Създадена бе добра организация и координация на действията на РДПБЗН – Кюстендил при ликвидирането на бедствената ситуация възникнала през 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK