Пожарникари от Гърция, Израел и Ливан пристигат в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Те ще се включат във въздушните операции за овладяване на пожара в Лимасол

В Кипър тази сутрин пристигат противопожарни подкрепления от Гърция, Израел и Ливан, за да се включат във въздушните операции за овладяване на мащабния пожар по планинските склонове в Лимасол, съобщава БНР.

Два противопожарни самолета от Гърция, по един хеликоптер от Ливан и от Израел, три самолета от Йордания, които са на острова от събота, заедно с кипърските летателни средства, ще се борят днес да поставят под контрол насочващия се към планината мащабен огън.

Силите са в отговор на молбата, която Кипър отправи в неделя вечер за международна подкрепа за справяне с огнената стихия.

„На най-високо политическо ниво има необходимата координация, така че да получим помощта, от която се нуждаем, възможно най-скоро“, заяви председателят на парламента Анита Димитриу, която изпълнява и функциите на президент на страната в момента, след завършилата към полунощ голяма среща в координационния център в района на пожара.

В нея участваха министри, ръководителите на компетентните служби и агенции, кметове.

Битката с пламъците продължава през цялата нощ от мощни наземни сили.

Гасенето е много трудно, тъй като има много активни фронтове, казаха от Противопожарната служба.

Социални работници са в района и помагат на хората, евакуирани от три села, на място са създадени и центрове за медицинска помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK