Подвижна лаборатория изследва за СПИН в Кюстендил

снимка: Дневник

Безплатно изследване за ХИВ-носителство и анонимно консултиране на желаещи граждани ще бъде организирано на 30 ноември в Кюстендил. Кампанията е по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Подвижната лаборатория ще бъде разположена от 11.00 до 12.00 часа в квартал „Изток" и от 12.00 до 15.00 часа на площад „Велбъжд". В програмата се предвиждат още провеждане на викторина; предоставяне на здравно-информационни материали и презервативи с цел повишаване информираността на гражданите за предпазване от ХИВ-заразяване и сексуално предавани инфекции.

Късметчета с форма на сърце, презервативи и здравно-информационни материали за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции ще бъдат раздавани по време на шествие и по главните улици в Дупница. То ще започне в петък, от 10.30 часа.

Здравно-образователни материали и презервативи ще се предоставят в питейни заведения по централната градска част на град Кочериново на 1 декември от ученици активисти за здраве от СОУ „Христо Ботев".

В световен мащаб броят на хората, живеещи с ХИВ през 2011 г., е 34,2 млн. души. Броят на новоинфектираните е 2, 5 млн. Броят на смъртните случаи в резултат на СПИН е 1,7млн.

В България към края на месец август 2012 г. официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 1585 ХИВ-позитивни лица. От началото на годината са регистрирани 112 нови случая на ХИВ-инфекция.

От новорегистрираните случаи мъжете са три пъти повече от жените. 45% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година са регистрирани и петима непълнолетни на възраст под 15 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//