Подписка в Германия за пращане на ракети на Украйна

Снимка: news.bg

Досега само Великобритания и Франция са дали на Украйна ракети с по-голям обсег на действие

Депутат в Бундестага от управляващата Социалдемократическа партия на Германия призова за доставка на произведени в Германия крилати ракети "Таурус" на Украйна.

Това разкри сп. "Шпигел".

Депутатът Андреас Шварц, който представлява партията на канцлера Олаф Шолц, заяви, че украинската контраофанзива се проваля, а ВСУ не разполага със значителни военновъздушни сили, които да я подкрепят.

"Единственото, което остава, са управляемите ракети, като например крилатите ракети "Таурус", които украинската армия би могла да използва, за да преодолее минните полета, създадени от руснаците, и да си възвърне територията", каза депутатът.

Германското правителство е предпазливо, тъй като такива ракети могат да достигнат до руска територия, и за първи път представители на управляващата партия се изказват в подкрепа на предоставянето на такива оръжия.

Досега само две държави - Великобритания и Франция (Storm Shadow и френският ѝ аналог SCALP) - са предоставили на Украйна ракети с по-голям обсег на действие.

Администрацията на американския президент Джо Байдън последователно отказва многобройните искания на Киев за ракети АТАСС, като обяснява, че не иска да ескалира военния конфликт.

Според съобщения в германските медии говорителят на СДПГ по въпросите на отбранителната политика Маркус Фабер смята, че крилатите ракети биха могли да бъдат полезни в контраофанзивата на Украйна, която е по-бавна от очакваното.

Според него значителен брой от 600-те ракети "Таурус", с които разполага Бундесверът, са готови за употреба и могат да бъдат предадени на Украйна. Ракетите биха могли да помогнат за прекъсване на логистичните вериги на руската армия и по този начин да нарушат доставките на боеприпаси - каза Фабер.

Междувременно в четвъртък германският министър на отбраната Борис Писториус отново изключи възможността за доставка на такива ракети на Украйна, като заяви, че това "не е приоритет в момента".

В края на май Украйна се обърна към германското правителство с молба за доставка на крилати ракети "Таурус" с обсег на действие до 500 км.

"Все още смятаме, че това не е наш основен приоритет в момента", заяви Писториус по време на посещение на планинска бригада в Бавария. Той заяви, че снабдяването на Украйна с ракети с голям обсег на действие поражда очевидни опасения.

Крилатата ракета "въздух-земя" KEPD 350 се произвежда от шведско-германската компания Taurus Systems GmbH. Предназначена е за поразяване на силно защитени цели, без самолетът носител да навлиза в зоната на противовъздушната отбрана на противника. Освен от Германия, тя се използва от военновъздушните сили на Испания и Южна Корея. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK