Под мотото „МВР да отговори на потребностите на гражданите” премина мирното полицейско шествие в Гоце Делчев

Снимки: Гери Войнова

С плакати „МВР да отговори на потребностите на гражданите” ,”Не съм сам на пожара, водя и два празни щата” и „Мълчаливо връткаме  реформи” служители от всички подразделения на МВР в Гоце Делчев днес проведоха мълчаливо шествие по централната улица „Търговска" в града.

В 17:30 часа, както бе обявено преди дни от заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите на МВР, Димитър Попов, от РУ-Гоце Делчев протестиращите полицаи и пожарникари се събраха на площад „Македония”, от където шествието премина през „Търговска" и приключи на централния площад „Гоце Делчев”.

Организираното протестно полицейско шествие в Гоце Делчев е аналогично на провежданите такива в цялата страна през последните дни. Униформените протестират против внесените за гласуване в парламента неясни и несигурни за тях изменения и допълнения на Закона за МВР, в които според синдикалните лидери се правят опити от страна на политиците да прокарат отново спорните текстове, против които полицаите протестираха и миналата година.

Става въпрос за орязване на социалния пакет, в който завоалирано и двусмислено се прокарвало отново тенденцията за намаляване от 20 на 12 заплати за обезщетения за прослужени години при пенсиониране, намаляване на платените годишни отпуски от 30 на 25 дни и др.

Полицаите протестират и за работно облекло, каквото не са получавали от пет години, за подобряване на условията на труд като гарант и стимул за качествено изпълнение на служебните им задължения и др.

Униформените изразиха притеснения, че процедуррата по съгласуването на реформата в МВР на насрочената за 15 март обществена дискусия за пореден път ще  е формална. Предложенията на протестиращите в тази връзка са още, че на нея ще присъстват само висшето ръководство на МВР и представители на синдикатите. 

 

Синдикалният лидер Димитър Попов

КОМЕНТАРИ

Ш.Хаджиоли13:35 - 16.03.2016
До "осмия" и много "запознатия" ! Явно лежите в "Азмака" и не ви пука какво става в държавата.Днес са полицаите утре ще бъдете вие учители,доктори и всички останали . Полицаите стачкуват защото не са съгласни с начина по който се прави всичко от всички управляващи до сега,либсва реформа във всяка сфера в управлението на държавата. Колко армия има бе "запознат", можеш ли да ми кажеш нейната численост? Знаете ли ,че тази "паплач" не са взимали униформено облекло от 2013 г. ,работят без парно в РУ гр.Гоце Делчев, ако не вярвате влезне в Районното ,около нова година патрулните автомобили не работиха по графици защото нямаше бензин. Затова стачкуваме защото искаме да работим при нормални условия. Защо не намалят заплатите на Съдии и Прокурори,защо депутатите и министрите не си намалят техните заплати и привилегии , повече от нас ли работят ? Дай пример! Защо политиците не обяснят в другите държави в ЕС, полицаите какви обещетения получават. Жалко за вас ,че така мислите.
запознат12:05 - 16.03.2016
всичко това е политика за клатене на държавата министър Бъчварова като на малоумници им обяснява че от системата излизат администраторите и канцеларските плъхове , че 20-те заплати се намаляват на 12 от 2017 година и касаят новопъстъпилите в системата полицаи тези по площадите се правят на ни чули ни видели . Хората им викат куме иване те ...........Мръсни политически номера се въртят чрез полицаите в държавата това и децата го знаят затова никой нито им вярва нито ги уважава вече .
888811:59 - 16.03.2016
е ненаситна паплач бе вместо да мълчат че на лежане място получават едни от най- големите заплати в държавата , че с превилегии навскякъде ,че въртят синджирите и се скатават до пенсия те се итипосали на протест .ако не им харесва закона да си ходят има кой да ги смени и то с по голямо качество и култура . Само за пари дрънкат държавата а дейност никаква .има и честни и уставни ченгета но се броят на пръсти повечето служат на народа и държавата на майтап
Ш.Хаджиоли08:39 - 16.03.2016
До плъха оги и до другия който казва,че има много полицаи и те не работят.Колегите няма да ви пишат защото сте ограничени и слушате некадърните политици,които ни настройват един срещу друг, а те "Усвояват" нашите пари в тяхна полза.Попитайте ги какво ще правят с новия заем от 4 милярд. Попитайте мин-р Бъчварова колко полицаи обслужват населените места в цялата държава и защо лъже ,че имаме най много полицаи в Европа спрямо населението . Никой от политиците не казва ,че в МВР освен Полицаи влизат и Пожарната,гражданска защита,Жандармерия и Граничното. Защо не пишат колко администрация назначиха за сметка на полицейските щатове. Полицаите в Р България са 12 800 погледнете сайта на МВР.

FACEBOOK