Почитат паметта на жертвите в Сребреница

Снимка: агенция ФЕНА

Поводът е 28-ата годишнина от геноцида в Сребреница

В Мемориалния център в Поточари днес ще се състои възпоменателна церемония по повод 28-ата годишнина от геноцида в Сребреница, извършен от сръбските сили срещу босненското население в контролираната от ООН "зона за сигурност" през юли 1995 г., съобщават местните медии.

Тленните останки на 30 жертви, включително четирима непълнолетни, ще бъдат погребани в Мемориалния център в Поточари.

Най-младата жертва, която ще бъде погребана тази година, е Елвир Салчинович, който е бил на 15 години, когато е бил убит, а най-възрастната жертва е Незир Муминович, който по това време е бил на 65 години.

Досега в гробището на Мемориалния център на Сребреница - Поточари са погребани 6721 жертви.

Повече от 50 души са осъдени на над 700 години затвор за геноцид и престъпленията в Сребреница от Международния трибунал в Хага и съдилищата в Босна и Херцеговина.

В Мюсюлманско-хърватската федерация 11 юли е Ден на траур, но не и на територията на цяла Босна и Херцеговина, тъй като сръбските министри в Министерския съвет на Босна и Херцеговина се противопоставиха на приемането на това решение.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит каза вчера в Поточари, че ще започне работа по намирането на правни решения, така че всички, които отричат геноцида в Сребреница, да бъдат преследвани.

Предшественикът на Шмит, Валентин Инцко прие закон за забрана на отричането на геноцида през лятото на 2021 г., но прокуратурата на Босна и Херцеговина не е образувала нито едно дело срещу лица, които публично отричат геноцида в Сребреница и възхваляват личности, осъдени за военни престъпления. /БТА/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//