Почитаме паметта на Паисий и 256 години от "История славянобългарска"

Снимка: Infomreja.bg

На днешния ден отбелязваме 256 години от написването на „История славянобългарска“.

Творбата своеобразно може да се нарече „майка“ на Българското възраждане, силата, която дава разум и воля за промяна на духовността на българското общество във време на робство и мъки.

Благоевградският край е пряко свързан с Историята и нейния създател.

Въпреки спорните около монаха факти най-вярното становище от неговото житие е, че е роден в Банско.

Светското му име е Пенко, а негов брат е Лазар.

И до днес банскалии помнят стария камък с издялани в него букви, който бележеше имота, където е бил домът на просветителя. Днес там се издига красив музей, в който ярко се пресъздава килията в манастира, където Паисий писал Историята.

Остават в паметта на българина и най-ярките думи, които често се използват като напомняне за това що значи истински патриот:

„О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.”

Днес – в Деня на Преподобний Паисий Хилендарски, трябва да отбележим, че „История славянобългарска” е моторът, който дава основание днес да сме свободни българи. Важно е да се оцени не достоверността на творбата, а ценностите, които тя внася.

Възрожденецът с право носи тази титла, тъй като той е първият доказал се човек чрез перото, който събужда народа си от идеята, че „преклонена глава сабя не я сече“.

Съществуват над 70 преписа, първият от които прави Софроний Врачански.

От 26 юни 1962 година насам Паисий е канонизиран за български светец.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK