Починал преди година млад мъж от Петрелик фигурира в архивите като жив

Община Хаджидимово, снимка: infomreja.bg, архив

Районен съд-Гоце Делчев задължи администрацията на Община Хаджидимово незабавно да издаде смъртен акт на внезапно починал млад мъж от пограничното село Петрелик.

Той издъхнал през 2014 година в Гърция, докато гостувал на брат си, който работел в южната съседка.

Делото за издаването на смъртният акт е заведено от брата и сестрата на починалия Георги Кутанов, които цяла година не представили издадена декларация за смъртта му от гръцкия доктор, който я констатирал и починалото момче останало да се води в архивите на общинската администрация като живо.

Със свое решение от 19 януари 2015 година Районен съд-Гоце Делчев признава за установено, че Георги Кутанов е починал на 20.08.2014 г. в жилище "Скала Сотирос", окръг Кавала, остров Тасос.

Съдът задължава администрацията в Хаджидимово в двуседмичен срок точно и коректно да впише в смъртния акт на починалия мъж както датата и годината на смъртта му, така и точния час, установен от извикан на място гръцки лекар.

От събраните по делото доказателства е установено, че братът на Георги Кутанов работил в Гърция и живеел на квартира на остров Тасос.

На 18.08.2014 г. Георги пристигнал при родственика си, но два дни по-късно починал от остър мозъчен инсулт.

Погребението на младия мъж се състояло на 21.08.2014 г. в родното му село Петрелик. За да се установи смъртта, в съдебната зала били разпитани десетки свидетели, които присъстали на погребението му.

Пропуска да обявят смъртта на брат си в Община Хаджидимово и така да бъде издаден смъртен акт, роднините на починалото момче оправдали със скръбта си и притесненията, свързани с подготовката на погребението.

Тъй като близките пропуснали срока за обявяването на смъртта и издаването на смъртен акт на Георги Кутанов, останала единствената възможност чрез съда да се изиска издаването на документа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK