Почина китаристът на "Щурците" Петър Гюзелев

снимка: novini.bg

Големият музикант Петър Гюзелев почина в 11,30 днес. Китаристът на група "Щурците" издъхна в дома си, съобщиха "24 часа" и БГНЕС. Преди 6 г. Гюзелев беше диагностициран с тумор в мозъка. Той продължаваше да работи върху новите си песни и мечтаеше до края на 2013 г. да издаде два нови албума.

През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот.

На 24 март Гюзелев бе гост в "Град на ангели" по ТВ7. Господ е този, който води всички, подава ръка, учи те да вървиш по истинските принципи на нормата, сподели тогава музикантът. Той обясни, че въпреки че лекува тежка болест, не мисли за нея, а за музиката, която е написал, как я е разпространил и какви думи е казал.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основател на групите "Сините звезди" и "Слънчевите братя".

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век"," Кой съм", "Кралят рок" и много др.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска рок супер група "Стари муцуни", в която са Петър Гюзелев - китара, Георги Минчев - певец, Георги Марков - барабанист от " Щурците", Иван Лечев - китарист от "ФСБ" , Ивайло Крайчовски - басист от "ФСБ".

През 1994 г. излиза албума на групата - "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като "Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" и др., стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Петър Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР една от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Димитър02:31 - 26.04.2013
Тъжна новина...Почивай в мир, Пеци! Твоята музика ще остане завинаги!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//