Почетоха паметта на загиналите на Каймакчалан

Снимка: МО

Заупокойна панихида на върха отслужи архимандрит Атанасий

С църковно-военен ритуал на емблематичния исторически връх Каймакчалан за поредна година днес, 20 септември, беше почетена паметта на загиналите български воини през Първата световна война при драматичните сражения през 1916 г.

Заупокойна панихида на върха отслужи архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия, с благоволението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. За да почетат загиналите, днес на връх Каймакчалан се изкачиха десетки хора, военнослужещи, потомци на загинали и на участници в боевете през септември - октомври 1916 г. Бяха поднесени венци и цветя от името на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Комисията по отбрана, граждани и потомци на загиналите на Каймакчалан.

За да уважат паметта на загиналите, на историческото място се изкачиха днес генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на Специалните сили, представители на Министерство на отбраната, представители на местната власт, историци, общественици, председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, народни представители, граждани. Присъстващите почетоха паметта и на основателя на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, един от хората, благодарение на които ежегодния ритуал на Каймакчалан стана традиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK