Почетоха 79-годишнината от учредяването на първото българо-съветско дружество в Кюстендил

Снимки: НЧ "Асклепион"

Цветя на гранитния мемориал поднесоха граждани

Историята не се пише с тебешир върху черна дъска и не може да бъде изтривана и променяна като с мокра гъба. Затова сме тук всяка година – да изразим уважението си към онези кюстендилски адвокати, лекари, учители и общественици от различни други професионални сфери, които на 11 август 1940 година учредяват едно от първите българо-съветски дружества у нас.

Събитието се случва в контекста на сложната политическа обстановка в Европа и все по-активното олевяване както на бързо обедняващата работническа класа, така и на значителна част от българската интелигенция.

Това припомниха организаторите на възпоменателното събитие, което се прави от граждански инициативен комитет, без участието на политически партии.

Полковникът от резерва Йордан Костадинов сподели с вълнение преживяванията си по време на своето неотдавнашно посещение в Петербург, участници в инициативата пяха руски песни и рецитираха стихове на Вазов и Смирненски.

Цветя на гранитния мемориал, над който бе издигнато българското знаме, поднесоха представители на клуб „Русофили“,  Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, НЧ „Ген. Владимир Заимов“ и редови граждани.

В момента в Кюстендил под патронажа на кмета Петър Паунов се провеждат Седмия фестивал „Велики учители“ и Международниятклавирен конкурс „Виктор Мерджанов“.

Основни организатори на големия музикален форум са Община Кюстендил, посолството на  Руската федерация в България,  Музикално общество „Ал. Скрябин“ и Московската държавна консерватория.

Инициаторите на възпоменателното тържество призоваха участниците в него да популяризират и да подкрепят активно с присъствието си събитията в календара на фестивала, сред главните цели на който е поддържането и разширяването на традиционните културни връзки между България и Русия.

Гранитният паметник се намира в двора на ресторант „Бохемия“в Хисарлъка.

От заведението не са въодушевени от възпоменателните инициативи, които се провеждат там всяка година, и заявиха, че ще внесат в Общинския съвет искане паметникът да бъде премахнат, защото вече се намира в имот частна собственост, съобщиха от Инициативния комитет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK