Почетният председател на ЛРС "Сокол" ген. Богомил Янев със златен плакет

Златен плакет и почетна грамота получи ген. Богомил Янев, снимки: infomreja.bg

Почетният председател на ЛРС "Сокол" - Гоце Делчев генерал Богомил Янев стана днес носител на най-високото отличие на Националното ловно-рибарско сдружение.

Златният плакет и почетната грамота за особените му принос и заслуги за развитието на ловно-рибарското движение в Неврокопския край му бяха връчени най-тържествено на проведеното общо събрание в Дома на културата лично от председателя на националното сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” - Иван Петков.

"Не мога да скрия, че съм изненадан от това признание, но го приемам не в лично качество, а като пълномощник на всички членове на ЛРС "Сокол", заяви Богомил Янев. Той коментира, че е бил начело на сдружението в най-трудните години и въпреки проблемите от вътрешни и политически боричкания в ловно-рибарските структури, ръководството е успяло да съхрани целостта на сдружението и да не допусне разцепление и роене на отделни структури на територията на ЛРС "Сокол".

Почетни грамоти получиха и ветераните членове на ЛРС „Сокол” - Ангел Кълвачев, Иван Радойков и други, сред които е и най-възрастният ловец Борис Динов, на 87 години от Хаджидимово.

В момента ЛРС „Сокол” – Гоце Делчев е с 27 ловни дружинки на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, в които членуват 1742-ма ловци и риболовци. Броят на жените ловджийки е 9 с тенденция за увеличение до края на 2014 г.

Общото събрание, което свика днес Управителният съвет на ЛРС "Сокол" в навечерието на големия ловен събор по случай 100 години от създаването на сдружението, бе съпроводено с интересна ловна изложба, награждаване на заслужили ловци и дружинки, както и награждаване на победителите от конкурса "Млад риболовец".

123-мата делегати на отчетното събрание с интерес изслушаха любопитните исторически данни за създаването на сдружението в Неврокопско през 1914 г., дейността на първоучредителите и техните последователи, след което единодушно приеха отчетите на председателя Валери Сарандев за дейността и финансовото състояние на ЛРС „Сокол” за отчетната 2013 година.

Делегатите приеха също и проектобюджета и програмата на сдружението за 2014 г.

Сред официалните гости бяха депутатите от 42-рото Народно събрание Тодор Радулов и Георги Андонов, двамата заместник-областни управители Костадин Дурчов и Димитър Капитанов, кметовете на четирите общини в региона - Владимир Москов на Гоце Делчев, Арбен Мименов на Сатовча, Людмил Терзиев на Хаджидимово и Минка Капитанова на Гърмен.

Събитието уважиха и естествените партньори на ЛРС "Сокол" от ГПУ, РУП, Противопожарна охрана, председателите на Общинския съвет в Гоце Делчев и Сатовча - Ангел Гераксиев и Елхан Кълков, заместник-директорът на ЮЗДП Исмаил Моллов, както и директори на горските стопанства.

За 2013 г. председателят Валери Сарандев отчете, че с подновено членство в ЛРС "Сокол" са 491 ловци и риболовци. Сдружението е финансирало с 12 600 лева изграждането на заслони и ловни кантони в Гоце Делчев и селата Ковачевица, Боголин и други, с което вече всичките 27 ловни дружинки имат свои горски бази.

Отчетният период показва увеличение на членовете на сдружението. Положителен резултат отчете Сарандев и по отношение на работата с подрастващите от клуб "Млад риболовец", в който участват над 100 деца. Той не скри, че има и проблемни ловни дружинки, в които има неразбирателство и бракониерски набези и като пример посочи дружинките в Абланица и Кочан. 

През отчетната 2013 година Управителният съвет е взел 73 решения, сред които за ограничаване на безразборната сеч по време на ловните сезони и неплащането на възнагражденията от ДЛС "Дикчан" на ловците за отстреляни вълци при хайки и други мероприятия. Изплатена е сумата от 1950 лева за стимулиране на отговорни членове.

За периода са разселени около 500 яребици. Ловците от ЛРС „Сокол” са отстреляли 333 диви прасета. Проблем обаче си остава безотговорното отстрелване на свине майки от редовни ловци и бракониери. За решаването на този въпрос ЛРС и отговорните институции си поставиха за цел да се справят окончателно през настоящия ловен сезон.

Отстреляни са и 10 вълци, голям брой лисици и скитащи кучета. Управителният съвет е инвестирал още 7 652 лева за зарибителен материал за водоемите. Извършени са 561 проверки. Съставени са 23 акта за бракониерски риболов, от които 14 за риболов с непозволени слредства, като серкмета, хвърляне на хлор във водоеми и реки.

8 са актовете през миналата година, с които са наказени ловци, ловували в забранени територии. ЛРС „Сокол” - Гоце Делчев приключва отчетната 2013 г. с печалба от 1009 лева.

Приходите за периода са били в размер на 139 324 лева, с които редовно е обслужван кредитът от 74 000 лева за построяването на Ловния дом. За окончателното му погасяване остават още 31 000 лева.

 

Плакетът и грамотата на Борис Янев
Златен плакет и почетна грамота получи ген. Богомил Янев, снимки: infomreja.bg
Златен плакет и почетна грамота получи ген. Богомил Янев, снимки: infomreja.bg
Най-възрастният ловджия дядо Борис Динов, който е на 87 години от Хаджидимово

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK