По пазарите продължават да продават скъпи малини и къпини с цени за 100 грама

Снимка: Ние, потребителите

А Законът за защита на потребителите задължава цените да се обявяват за единица мярка, за килограм

- Малината колко е един килограм?

- 3 лв. - сто грама.

Разговорът е проведен около импровизирана сергия със скъпи плодове като малини, къпини, боровинки и др. Свидетел на него стават от "Ние, потребителите", които предоставят и колоритен запис на диалога между продавача и клиенти: https://shortly.bg/DvAxe

Оказва се, че дори когато клиентът попита за цената на килограм, получава отговор колко струва 100 грама от продукта.

При извършеното наблюдение бе установено и че на тази сергия цените на малините, например, не бяха обявени предварително, което дава възможност на търговеца да ги определя в движение, в зависимост от клиентите.

Преди месец експертите от базираната в социалната мрежа онлайн платформа предупредиха за подобни некоректни практики, а през миналата седмица някои медии показаха как „по сергиите масово има етикети, които вместо да посочват цената за 1 кг, показват колко струват 100 или 500 грама“ и „с тези подли трикове търговците ни мамят и взимат парите ни“.

Законът за защита на потребителите задължава търговците да обявяват цената за единица мярка, в случая – за килограм. В противен случай се създава усещането, че продуктът е по-евтин. За тези нарушения трябва да следи Комисия за защита на потребителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK