По-ниска такса смет за фирмите в Симитли

снимка: infomreja.bg, архив

Местният парламент в Симитли намали промилите на такса смет за производствените предприятия. Решението бе гласувано единодушно на последното редовно заседание на общинския съвет за тази година. С промяната в Наредбата за администриране на местните данъци и такси, облекчения има и за физическите лица.

Корекциите в наредбата предвиждат освобождаване от такса сметосъбиране и сметоизвозване физически лица, които декларират, че не ползват имота и/или същият не е застроен. Гражданите, собственици на необитаеми имоти в Симитли и общината, трябва да подадат декларация по образец.

За фирмите такса смет за следващата година ще намалее с 3 промила. Решението на местните парламентаристи е продиктувано от тежката икономическа ситуация в страната в момента. „Идеята е дължимите местни налози за фирми и производствени предприятия да не затрудняват бюджета на бизнеса, който работи в условия на криза, а с това осигурява и работни места за жителите в община Симитли. Надяваме се, че с тази мярка ще осигурим и по-висока събираемост на същите”, коментира председателят на Общински съвет Симитли Светла Атанасовска.

Съгласно промени в законодателството, размерът на местните данъци и такси, които се администрират от общините, се определя на база по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка. „Тази промяна реално продиктува драстично увеличение на таксите. За да балансираме, още мината година намалихме промилите за такса смет за фирмите от 22 на 15”, уточни Атанасовска.

Допълнителното намаление на промилите, което ще влезе в сила от 2012 година за фирмите в община Симитли е за облекчаване харчовете на фирмите в условия на криза и за гарантиране на повече постъпления в хазната.

Общински съвет Симитли гласува на последното за годината заседание и решение за изграждане на структурно звено „Социални дейности”. Новият отдел ще администрира изцяло социалната политика в община Симитли. Под „шапката” ще преминат четирите делегирани от държавата социални услуги- Дневните центрове за възрастни и за деца и юноши с увреждания, двата нови Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни с физически увреждания и дементноболни и социалният патронаж.

„Изграждането на ново звено се налага заради големия обем дейности в социалната сфера. Знаете, за община Симитли социалните услуги винаги са били сред основните приоритети и можем да се похвалим, че сме сред общините-първенци в страната по осигуряване на качествена грижа за хората в неравностойно положение”, коментира шефката на парламента в Симитли Светла Атанасовска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//